Säädeltävät aurinkopaneelit tuottavat tutkimustietoa Oulun yliopiston kampuksen katoilla
Uutiset

Oulun yliopiston kampuksen katot valjastettiin aurinkopaneelien tutkimukseen ja energiansäästöön

Oulun yliopisto tutkii, miten aurinkopaneelit pärjäävät Pohjolan vaativissa sääoloissa ja miten niiden tuottavuus saadaan huippuunsa. Samalla luvassa on noin 23 tonnin vähennys Linnanmaan kampuksen hiilidioksidipäästöihin. A-Insinöörit toimi yliopiston rakennuttajakumppanina hankkeessa.

Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella on otettu käyttöön 1 550 neliömetrin laajuinen aurinkosähköjärjestelmä. Järjestelmän yhteensä 764 paneelista on rajattu tutkimusalue. Siinä yksittäisten aurinkopaneelien materiaaleja, tyyppiä, suuntausta ja kallistuskulmaa voi säätää ja vaihtaa yksittäin, pienissä ryhmissä tai kokonaisuutena.

Oulun yliopiston energiajärjestelmien tutkimusyksikkö selvittää, miten aurinkopaneelit toimivat pohjoisissa oloissa ja millaiset tekijät vaikuttavat niiden tuottavuuteen. Ensimmäiset tutkimustulokset valmistuvat noin vuoden kuluttua.

– Säätä ja vuodenaikoja seuraamalla havainnoimme, kuinka esimerkiksi heijastumat lumesta tai paneelin pintaan muodostuva hienoinen jääkerros vaikuttavat energiantuotantoon. Pitkältä aikaväliltä saatu data auttaa arvioimaan paneelien elinkaarta, niiden rakenteiden toimintaa sekä huoltotarvetta. Data on hyödyllistä myös kouluttaessamme opiskelijoitamme ymmärtämään tulevaisuuden hiilineutraalien energiajärjestelmien tarpeita, Oulun yliopiston energiajärjestelmien ja ympäristötekniikan professori Eva Pongracz kertoo.

A-Insinöörit toimi projektissa Oulun yliopiston rakennuttajakumppanina ja teknisenä konsulttina. Hanke toteutettiin työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tuella. 

– Markkinoille tulee aina vain tehokkaampia ja edullisempia aurinkopaneeleja, mikä vauhdittaa niiden valintaa energialähteeksi. Oulun yliopiston hankkeessa on poikkeuksellista, että tutkimuspaneeleita on mahdollista monitoroida myös paneelikohtaisesti, A-Insinöörien rakennuttajainsinööri Antti Keränen sanoo.

Kyseessä on Oulun yliopiston ensimmäinen aurinkosähköjärjestelmähanke. Sen avulla yliopisto edistää uusiutuvan energian käyttöä kampusalueella, vähentää hiilidioksidipäästöjä ja säästää vuotuisissa energiankustannuksissaan.

– Haluamme olla osa kestävän kehityksen ketjua. Aurinkopaneelien avulla pyrimme vähentämään hiilidioksidipäästöjämme 23,2 tonnia vuodessa. Järjestelmän kokonaispotentiaali on noin 210 piikkikilowattia, joka kattaa vuosittaisesta Linnanmaan kampuksen sähkönkulutuksestamme noin 1–2 prosenttia, Oulun yliopiston kiinteistöinsinööri Timo Haverinen kertoo.

Lisätietoja:
Timo Haverinen, kiinteistöinsinööri, Oulun ylipisto
puh. 040 059 3334
timo.haverinen@oulu.fi

Antti Keränen, rakennuttajainsinööri, A-Insinöörit
puh. 050 3275265
antti.keranen@ains.fi

Kuva: Oulun yliopisto / Timo Haverinen

"Säädeltävät aurinkopaneelit tuottavat katoilla tutkimustietoa."

Antti Keränen
rakennuttajainsinööri
A-Insinöörit

TILAA UUTISKIRJE