Oulun uusi pääpoliisiasema ja vankila
Uutiset

Uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin Oulussa

Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteishankkeena toteutettavan uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin Oulun Ruskonselän rakennustyömaalla. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen samalle tontille rakennettava poliisin, vankilan ja istuntosalin yhteishanke. 

Senaatti-kiinteistöjen rakennuttama kokonaisuus tuo toiminnallisia, logistisia ja tilankäytöllisiä hyötyjä, joista merkittävimmät aika- ja kustannussäästöt syntyvät poliisin, tutkintavankilan ja käräjäoikeuden välisen henkilöliikenteen vähenemisestä. A-Insinöörit vastaa rakennuttamis- ja valvontatehtävistä Senaatti-kiinteistöjen konsulttina. Hanke toteutetaan Senaatin allianssimallilla. Päätoteuttajana on SRV.

Uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin perjantaina 26. toukokuuta rakennustyömaalla Ruskonselässä. Rakennustyöt etenevät vaiheittain. Työmaalla pääpoliisiaseman toimisto- ja istuntosalitilojen elementtiasennukset ovat jo valmistuneet, ja erikoistilojen ja autohallin elementtiasennukset ovat käynnissä. Pisimmällä ovat vapautensa menettäneiden tilat, joiden vesikatto on valmis ja lattioiden valutyöt ovat alkaneet. Vankilan työmaalla tehdään perustustöitä. Pääpoliisiasema on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 alkupuolella ja vankila 2026 alkupuolella. 

– Hanke etenee hyvin suunnitelmien mukaan. Valtakunnallisestikin merkittävä ja ainutlaatuinen rakennushanke on herättänyt hyvin kiinnostusta paikallisten toimijoiden keskuudessa, ja olemme saaneet hyvin tarjouksia pääpoliisiaseman osaurakoihin hankkeen aikana, sanoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttamisryhmän päällikkö Harri Karjula.

Ensimmäinen poliisin ja vankilan yhteishanke

Kyseessä on ainutlaatuinen poliisin, vankilan ja istuntosalin muodostava yhteishanke, joka on valtakunnallisestikin merkittävä ja ensimmäinen laatuaan. Tavoitteena on toteuttaa käyttäjien toimitilakonseptien mukaiset terveelliset, turvalliset ja toimintaa tukevat tilat, joissa tulee työskentelemään yhteensä noin 500 työntekijää.

Pääpoliisiasemaan sijoitetaan poliisilaitoksen johto ja hallintoa, valvonta- ja hälytystoiminta, rikostutkinta ja poliisivankila. Lisäksi uudisrakennukseen sijoittuu Keskusrikospoliisin Oulun yksikkö. Oulun vankilaan toteutetaan satapaikkainen tutkinta- ja vankeusvankila miehille, naisille ja erityistä tukea tarvitseville alaikäisille ja nuorille.

Poliisiaseman ja vankilan väliin sijoitetaan sisäyhteydellä toimijoiden yhteisiä tiloja, kuten asiakkaiden vastaanotto ja tarkastustilat, turvatarkastus ja kokoustiloja. Yhteiseen käyttöön sijoitetaan myös käräjäoikeuden istuntosali, jossa käsitellään vangittuja koskevia rikosasioita.

Poliisin lupapalvelut, palvelupäivystys ja osa tutkintahenkilöstöä ovat sijoittuneet osoitteeseen Kirkkokatu 13. Lupapalvelut jäävät Oulun keskustaan myös jatkossa uuden poliisitalon valmistuttua.

Senaatti-kiinteistöjen tiedote 26.5.2023

Lisätietoja:
Ari-Matti Jänkälä, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
puh. +358 50 058 1260
ari-matti.jankala@ains.fi

Kuva: UKI Arkkitehdit & Lukkaroinen Arkkitehdit Oy

 

"Valtakunnallisestikin merkittävä rakennushanke on herättänyt hyvin kiinnostusta paikallisten toimijoiden keskuudessa."

Harri Karjula
rakennuttamisryhmän päällikkö
Senaatti-kiinteistöt

 

OULUN PÄÄPOLIISIASEMA JA VANKILA

  • Sijainti: Oulun Ruskonselkä
  • Rakentamisaika: 2022–2025
  • Kokonaiskustannusarvio 130 M€
  • Laajuus: 32 400 brm2,, tontti 13 ha
  • Tulevat käyttäjät: Oulun poliisi, Keskusrikospoliisin Oulun yksikkö, Oulun käräjäoikeus ja Oulun vankila
  • Tilaaja: Senaatti-kiinteistöt
  • A-Insinöörit vastaavat: rakennuttaminen, rakennustyön valvonta, talotekniikan valvonta, elinkaarikonsultointi, kustannusasiantuntija, tietomallikoordinointi
  • Hankkeen verkkosivut
TILAA UUTISKIRJE