Tiedote_UNO_harjannostajaiset 1920x1080
Uutiset

Opiskelijatornitalo Uno yhdistää yksinasumisen ja yhteisöllisyyden Oulussa

Oulun 3. korkein asuinkerrostalo ja Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön historian korkein uudiskohde, 16-kerroksinen Uno on saavuttanut harjakorkeuden. Opiskelijoiden arjen kohtaamisiin ja yhteisöllisyyteen on panostettu tornitalossa tavalla, joka tuo tasapainoa yksinasumiseen ja etäopiskeluun. Yhteistoimintaan on nojattu poikkeuksella tavalla myös rakennushankkeessa.

Oulun Välkkylään nousevaan Unoon valmistuu 171 asuntoa, joista valtaosa on yksiöitä. Yksinasumisen vastapainoksi oleskelu-, liikunta- ja muut yhteiset tilat on suunniteltu niin, että ne edistävät yhteisöllisyyttä ja spontaaneja arjen kohtaamisia sekä sijaitsevat talon parhailla paikoilla. Ylimmän kerroksen kuntosalista ja terassilta aukeavat maisemat Oulun keskustan yli merelle.

Opiskelijat pääsevät muuttamaan uusiin asuntoihin keväällä 2024.

– Entistä useampi opiskelija haluaa muuttaa yksiöön, ja tekee opintojaan verkko- ja etäopetuksessa. Mitä enemmän asutaan yksin ja istutaan etäluennoilla, sitä enemmän tarvitaan tiloja, joissa voi kohdata muita ihmisiä. Asumisen tilaratkaisuilla voidaan vaikuttaa siihen, että ihmiset tutustuvat toisiinsa, luovat sosiaalisia yhteyksiä ja voivat hyvin, palvelupäällikkö Jari Simonen PSOAS:stä sanoo.

Koko talon alakerta on suunniteltu arjen kohtaamisille: pohjakerroksessa on pesutupa, oleskelutila kahvikeittonurkkauksineen sekä opiskelutiloja. Opiskelijat pääsevät tulevan syksyn aikana itse vaikuttamaan alakerran yhteisten tilojen lopullisiin sisustusvalintoihin.

– Unon yhteistilat talon paraatipaikoilla ovat korkeita ja valoisia. Ne ovat tarjolla ja näkyvillä kaikille ja kutsuvat moikkaamaan muita tai tekemään ryhmätehtäviä, kiinteistöpäällikkö Eerik Junnikkala PSOAS:stä sanoo.

Opiskelijoiden käytössä on myös polkupyörätilat, joissa on mahdollisuus paitsi säilytykseen myös pyörän pesuun ja huoltoon. Kuntosali ja pyöräilyyn panostaminen kannustavat asukkaita liikunnalliseen elämäntapaan

Laadukkaat ratkaisut tunnistettu kustannusviisaasti yhteistoiminnassa

Laadukkaat tilaratkaisut ovat olleet tornitalon suunnittelun lähtökohtana hankkeen alkumetreiltä asti. A-Insinöörien yhteistoiminnallinen KVR-urakkamalli toi osapuolet, PSOAS:n, rakennusliike Laptin sekä arkkitehtisuunnittelija Sweco Architectsin yhteen jo Unon kehitysvaiheessa. 

– Päätökset suunnitelmaratkaisuista on tehty yhdessä ja saatu sitä kautta urakoitsijan kokemus ja sopimukset tukemaan kustannustehokkaita valintoja. Arkkitehtiratkaisuilla on vältetty kerrosten hukkatila ja 171 asunnon vuokratasosta on saatu tarpeeksi edullinen opiskelijoille, rakennuttajakonsultti Ari-Matti Jänkälä A-Insinööreistä sanoo. A-Insinöörit vastaa PSOAS:n kumppanina Unon rakennuttamis- ja valvontatehtävistä.

Yhteistoiminnallisessa mallissa urakoitsija sitoutuu tiettyyn tavoitehintaan. Keskimääräistä pitempi 5 vuoden takuuaika kannustaa puolestaan rakentamisen laadukkuuteen.

Rakentaminen etenee aikataulussa Suomen siisteimmällä työmaalla

53,4 metrin harjakorkeuteen nousseen Unon rakennustyöt aloitettiin elokuussa 2022. Työmaalla panostetaan siisteyteen poikkeuksellisen kattavasti ja poikkeuksellisessa hengessä. Siisteys takaa laadukkaan lopputuloksen ja puhtaan sisäilman valmiissa tornitalossa.

Suomen siistein työmaa on myös turvallinen ja viihtyisä paikka työskennellä. Unon työmaa on yltänyt finaaliin vuoden 2023 valtakunnallisessa Turvallisuus alkaa minusta -työturvallisuuskilpailussa.

– Suomen siistein työmaa on terveellinen ja turvallinen tekijöille, rakennukselle ja asukkaille. Opiskelijatornitalo Unolle on kovat laatutavoitteet, ja työmaan siisteydellä varmistamme laadukkaat kodit ja ilmanlaadun tuleville asukkaille. Työmaa on edennyt aikataulussa, laadukkaasti ja projektille asetettujen tavoitteiden mukaisesti, kertoo Laptin Pohjois-Suomen aluejohtaja Mikko Lohi.

– Hankkeen yhteistoiminnallisuus on edesauttanut rakentamisvaiheen laatua ja sujuvaa etenemistä. Meillä on kaikilla sama tavoite: rakentaa laatuasumista kustannusviisaasti tämän ajan opiskelijoille, Jänkälä toteaa.

Lisätietoja:
Ari-Matti Jänkälä, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
puh. 050 058 1260
ari-matti.jankala@ains.fi

"Vaikka opiskelu ei ole enää samalla tavalla paikkaan sidottua, ihmisillä on tarve kokoontua yhteen opiskelunkin takia."

Jari Simonen
palvelupäällikkö
Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö PSOAS 

 

TILAA UUTISKIRJE