Kansallisooppera-4_kuva Senaatti-kiinteistot
Uutiset

Oopperatalon päänäyttämön talo- ja näyttämötekniikka uudistetaan peruskorjauksessa

Oopperatalon päänäyttämön ja -lämpiön peruskorjauksessa uudistetaan näyttämötekniikkaa ja talotekniikkaa kuten valaistusta. A-Insinöörien vastuulla kesällä 2023 toteutettavassa peruskorjaushankkeessa on projektinjohto rakennuttamisesta työmaahan.

Talotekniikan ja näyttämötekniikan uusimisen lisäksi Oopperatalon peruskorjauksessa tehdään laajoja maalaustöitä ja muita avustavia rakennustöitä. Peruskorjaus toteutetaan tiukassa aikataulussa, vain neljässä kuukaudessa, touko-elokuussa 2023.

– Rakennuksen tekniikkaa vanhenee ja etenkin näyttämötekniikkaa pitää uusia ajoissa, jotta se toimii moitteettomasti esityksestä esitykseen. Päänäyttämön näyttämömekaniikka on keretty jo kerran uusia vuonna 2007, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Kasperi Koimäki kertoo.

Senaatti-kiinteistöt toimii Oopperatalon peruskorjauksen rakennuttajana. Hanke toteutetaan projektinjohtopalveluna, jossa A-Insinöörit vastaa Senaatin kumppanina kokonaisvaltaisesta läpiviennistä rakennuttajakonsulttina ja työmaasta vastuullisena

– Peruskorjauksessa korostuu teknillisten asioiden, erikoishankintojen ja oopperataiteen tarpeiden yhteen sovittaminen. Nojaamme hankkeessa vahvasti moniammatilliseen yhteistoimintaan, A-Insinöörien projektijohtopalveluista vastaava yksikönjohtaja Tapio Virta sanoo.

Päänäyttämön ja -lämpiön sekä aulan valaistus ja valaistusohjausjärjestelmä uusitaan palvelemaan paremmin esitystoimintaa ja rakennuksen käyttöä. Vanhat valaisimet vaihdetaan LED-valaisimiksi ja alkuperäisiä arvovalaisimia entisöidään. Uusittava talotekniikka on pääosin rakennuksen valmistumisvuodelta 1993. Myös näyttämätekniikkaa päivitetään.

Lisäksi Töölönlahden lasijulkisivujen markiisit ja lämmitystekniikka uusitaan. Talotekniikan uusimisella parannetaan energiatehokkuutta, mikä osaltaan pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä.

– Suunnitelmia ja rakennustöitä on valmisteltu poikkeuksellisen huolella ja hyvissä ajoin. Rakennustyöt toteutetaan alustavasti kolmessa vuorossa, Kasperi Koimäki kertoo.

Korjaustöiden ajoitus ja suunnittelu on tehty tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa, jotta päänäyttämön ja -lämpiön peruskorjauksesta olisi mahdollisimman vähän haittaa talon toiminnalle ja asiakkaille. Talon muu toiminta, kuten verstaat, puvustamo ja työpajat, on käynnissä rakennuksessa normaalisti peruskorjauksen ajan. Suomen kansallisooppera ja -baletti lähtee kesäksi esityskiertueelle eri puolille Suomea.

Hankkeen urakoitsijoiden kilpailutus alkaa syksyllä 2022. Peruskorjauksen kustannusarvio on noin 15 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:
Tapio Virta, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
puh. 050 583 9473
tapio.virta@ains.fi

Senaatti-kiinteistöjen tiedote 18.8.2022

"Nojaamme hankkeessa vahvasti moniammatilliseen yhteistoimintaan."

Tapio Virta,
yksikönjohtaja,
A-Insinöörit

TILAA UUTISKIRJE