lounatuulen asuntomessualue naantaln kaupunki
Uutiset

Naantalin Luonnonmaan saaren perhetalo kestää tulevaisuuden ilmasto-oloissa

Naantalin Luonnonmaan asuntomessualueen sydämeen nousee perhetalo, joka kokoaa saman katon alle päiväkodin, ala-asteen, sosiaalitoimen palveluita sekä liikuntatiloja. A-Insinöörit vastaa perhetalon rakennesuunnittelusta, jossa on huomioitu erityisellä tavalla ilmastonmuutoksen vaikutukset rakennuksiin.

Naantalin kaupunki rakentaa parhaillaan Luonnonmaan uutta asuinaluetta, jonka yhteydessä on myös vuoden 2022 asuntomessualue. Alueen palveluista tärkeimmäksi nousee Luonnonmaan perhetalo, jonka alakouluun tulee 160 oppilaalle luokka-asteet 1–6. Luonnonmaan perhetaloon tulee perusopetuksen ala-asteen lisäksi päiväkotitoimintaa, sosiaalipalveluja sekä kotihoidon ja eri järjestöjen tiloja.

Luonnonmaan-perhetalo-Naantali_KuvaArkAboa_680

Naantalin kaupungin kehittämä Perhetalo-konsepti tarjoaa kaupunkilaisille erilaisia palveluja vauvasta vaariin. Havainnekuva: Ark'Aboa

– Naantalissa ei ole ollut tarvetta uudishankkeisiin vuosikymmeniin, sillä julkiset rakennukset ovat hyvässä kunnossa. Uudella Luonnonmaan perhetalolla varaudumme tulevaisuuden tarpeisiin ja asukasmäärän kasvuun Luonnonmaan alueella. Perhetaloon tuleva uusi koulu korvaa Kultarannan koulun, joka on tullut elinkaarensa päähän, kiinteistöpäällikkö Pekka Alm kertoo Naantalin kaupungilta.

Yksiaineinen rakennus on suunniteltu kestämään lisääntyviä sademääriä

Kaksikerroksinen uudisrakennus on suunniteltu ympäristöystävälliseksi ja kestämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Kokonaissademäärä kasvaa lähivuosikymmeninä Suomessa ennusteiden mukaan 10–20 prosenttia, mikä lisää rakennusten kohtaamaa kosteusrasitusta.

Luonnonmaan perhetalo toteutetaan yksiaineisena eli seinissä ei ole materiaalien välisiä rajapintoja, joihin kosteus voisi tiivistyä. Ulkoseinämateriaaliksi on valittu keraaminen kennoharkko, jonka päälle tulee tiilimuuraus. Yli 400 millimetrin paksuinen harkko varaa itseensä lämpöä, joten rakennettaessa ei tarvita erillistä lämmöneristettä.

– Rakenne tasaa itsessään hyvin kosteusvaihteluita. Sademäärien ja lämpötilojen nousun vuoksi ulkovaipparakenteet joutuvat tulevaisuudessa kohtaamaan paljon nykyistä kovemmat kosteusrasitukset. Tämänhetkisen tiedon valossa valittu materiaali on turvallinen ratkaisu myös tulevaisuuden ilmasto-olosuhteissa, kertoo rakennesuunnittelija, projektipäällikkö Terhi Kivilä A-Insinööreistä.

Kohde on erityinen, sillä kennoharkkoja ei ole juurikaan käytetty vastaavan kokoisten julkisten rakennusten rakentamisessa. Materiaali on tyypillisempi pientalojen rakentamisessa.

Perhetalon rakenneratkaisut joustavat tuleviinkin käyttötarpeisiin

Varautuminen tulevaisuuteen näkyy myös perhetalon tilasuunnittelussa; siirrettävien seinien lisäksi talotekniikan tarvitsemat tekniikkakuilut on suunniteltu tilaviksi, jotta niihin voidaan jatkossa lisätä uutta tekniikkaa purkamatta vanhaa. Kouluun tehdään samalla myös laajennusvaraus, koska oppilaiden määrän odotetaan kasvavan Luonnonmaan alueella.

Yli 5 000 neliön kokoiseen rakennukseen tulee katolle yli 1 000 neliötä aurinkopaneeleita. Lämmitysmuotona on ilmastoystävällinen maalämpö.

Perhetalon arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Ark'Aboa. Urakoitsija valitaan kesän aikana ja rakentaminen pääsee alkamaan tämän vuoden lokakuussa. Perhetalo valmistuu Luonnonmaan asuntomessujen 2022 jälkeen syksyksi 2023.

Lisätietoja:
Pekka Alm, kiinteistöpäällikkö, Naantalin kaupunki
puh. 044 733 4729
pekka.alm@naantali.fi

Terhi Kivilä, projektipäällikkö, A-Insinöörit
puh. 040 637 6007
terhi.kivila@ains.fi

Kuvat: Naantalin kaupunki ja Arkkitehtitoimisto Ark'Aboa

"Sademäärien ja lämpötilojen nousun vuoksi ulkovaipparakenteet joutuvat tulevaisuudessa kohtaamaan paljon nykyistä kovemmat kosteusrasitukset."

Terhi Kivilä
projektipäällikkö, rakennesuunnittelija
A-Insinöörit

 

 

 

TILAA UUTISKIRJE