A-Insinöörit on mukana yrityskonsortiossa, joka suunnittelee nopean merenalaisen junayhteyden rakentamista Helsingin ja Tallinnan välille. Toteutuessaan Helsinki-Tallinna -tunneli mahdollistaisi uuden kahden miljoonan asukkaan metropolialueen syntymisen.

Yrityskonsortion muut jäsenet ovat Pöyry, Fira ja FinEst Bay Area Development. Konsortion jäsenillä on monialaista huippuluokan osaamista maanalaisesta rakentamisesta, rakentamisen prosesseista, sekä digitaalisten menetelmien hyödyntämisestä rakentamisessa.

”Haluamme olla mukana rakentamassa tulevaisuuden metropolia, joka mahdollistaa Helsingin ja Tallinnan alueen asukkaille ja vierailijoille täysin uuden ulottuvuuden elää, opiskella ja tehdä työtä”, A-Insinöörien asiakkuus- ja vientijohtaja Timo Saanio sanoo.

” A-Insinöörit on rohkeasti lähtenyt kokeilemaan eri toteutusmuotoja maanalaisissa hankkeissa ja osaamisemme on maailman huippua. Tampereen rantatunneli  on yksi viimeisistä hankkeistamme: se valmistui puoli vuotta etuajassa ja pysyi kustannusarviossa”, Saanio painottaa.

Uusi Helsinki-Tallinna -metropolialue muodostaa yli kahden miljoonan asukkaan talousalueen, joten taakse jäävät muun muassa Amsterdam ja Tukholma. Helsingin ja Tallinnan ylivoimainen maantieteellinen sijainti Euraasian sydämessä houkuttaa jatkossa myös entistä enemmän sijoituksia Aasiasta ja Kiinasta, sekä mahdollistaa nopean taloudellisen kasvun.

”Olemme keskustelleet mahdollisuudesta rakentaa tunneli kahden kaupungin välille jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Kesällä 2016 idea sai uuden alun, kun Peter Vesterbacka ja konsortio lähti viemään asiaa yhdessä eteenpäin”, Saanio taustoittaa.

Yli 100 kilometrin pituinen tunneli tulee valmistuessaan olemaan maailman pisin henkilö- ja tavaraliikenteeseen tarkoitettu tunneli. Nopea junayhteys mahdollistaa liikkumisen Helsingin ja Tallinnan välillä neljän uuden aseman kautta: Tallinnan lentokenttä, UusiSaari, OtaKeilaja Helsinki-Vantaan lentokenttä.

Tunneli rakennetaan erityisesti nopeiden junien käyttöön ja matka-ajan päästä päähän on suunniteltu olevan noin 20 minuuttia. Riittävällä asuntotuotannolla varaudutaan odotettavissa olevan talouskasvun jatkumiseen voimakkaana pitkälle tulevaisuuteen.

Lisätietoja antaa:

Timo Saanio, asiakkuus- ja vientijohtaja, AINS Civil Engineering, A-Insinöörit: 040 506 5671