A-Insinöörit vastaa Monion rakenne-, akustiikka- ja geosuunnittelusta.
Uutiset

Moderni hirsikoulu Monio yhdistää materiaalit ja kuntalaiset  

Lukion ja kulttuuritalon yhdistävä Monio Tuusulassa on viidestä rakennuksesta muodostuva kokonaisuus, jonka hirsinen julkisivu kohoaa harjakattoineen korkeimmillaan 24 metriin. Hirsijulkisivu kätkee sisäänsä räätälöidyn hybridirungon, jonka suunnittelussa on hyödynnetty puun, betonin ja teräksen parhaat ominaisuudet. A-Insinöörit vastaa Monion rakenne-, akustiikka- ja geosuunnittelusta.

Suomen ensimmäisen kolmikerroksisen hirsikoulun runko on pystyssä ja sisätyöt käynnissä Tuusulan Hyrylässä. Rakennuslehden Vuoden 2022 työmaana palkittu Monio valmistuu elokuussa 2023.

Moniossa toteutuu nimensä veroisesti monipuolisuus – niin tilojen käytössä kuin suunnitteluratkaisuissakin. Opetus- ja muut tilat ovat 500 lukiolaisen ja parin tuhannen kansalaisopiston opiskelijan kotipesä, jossa annetaan myös taiteen perusopetusta. Tilaa löytyy esittäville taiteille, liikunnalle ja erilaisiin kokoontumistarpeisiin.

– Monio oli rakentamisen alkaessa Tuusulan suurin yksittäinen investointi ja suurin rakennuskohde – lisäksi yksi Suomen suurimmista puurakennuksista. Tämä yhtälö haastoi todella, mutta Monio on edennyt aikataulussaan, budjetissaan ja tuloksena on täyttä laatua, tilapalvelupäällikkö Mikko Simpanen Tuusulan Tilapalveluista kehuu.

Monio_tyomaa_ilmakuvassa_kuvaLujataloMonio on suunniteltu tietomallipohjaisena ja suunnitelmat yhteensovitettiin mallissa. Puuelementit asennettiin kahden suuren sääsuojan alla, myös sääsuoja tietomallinnettiin. Kuva: Lujatalo

Tuusulan kunnan tilapalvelut vastaa kokonaisurakkana rakentuvan Monion suunnittelusta ja toteuttaja Lujatalolla on urakasta kokonaisvastuu. Rakennushankkeen kustannukset ovat noin 27 miljoonaa euroa.

– Kokonaisuus on hieno, ja juuri se tekee suurimman vaikutuksen. Puurakentamisessa ei juurikaan ole vakioituja ratkaisuja muualla kuin asuinkerrostaloissa ja hallirakennuksissa, joten Moniossakin runkoratkaisut on mietitty alusta asti juuri tähän kohteeseen, kertoo rakennesuunnittelusta vastannut suunnittelupäällikkö Tuomo Virtanen A-Insinööreistä.

Moniossa hirttä on käytetty siellä missä se on toimivin materiaali – ja se myös näkyy rakennuksessa. Puu ei kuitenkaan ole ainoa materiaali, vaan rakennuksessa on ns. hybridirunko, jossa on hyödynnetty puun lisäksi betonia ja terästä. Esimerkiksi rungon jäykistäviä rakenteita on toteutettu sekä betonista että puusta.

– Materiaaleista on valittu jokaiseen käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva. Välipohjissa on teräksiset WQ-palkit, jotta käytössä oleva kerroskorkeus on saatu optimaalisesti hyödynnettyä ja silti talotekniikalle riittävät tilat alapohjaan, Virtanen kertoo.

Monion julkisivu on toteutettu painumattomasta massiivihirrestä. Sisälläkin hirsipuu näkyy esimerkiksi puupilareina. Useiksi harjoiksi nouseva katto kätkee alleen korkean ullakkokerroksen, missä sijaitsevat talotekniset laitteet.

Yksi Suomen suurimmista puurakennuksista avautuu kaikille kuntalaisille

Monioon valmistuu kolmeen kerrokseen 8 000 kerrosneliömetriä tilaa, joka palvelee kuntalaisia myös iltaisin ja viikonloppuisin.

– Moniohan ei ole vain koulu, vaan siitä on aidosti tulossa kuntalaisten olohuone. Monioon mahtuvat käyttäjät partiolaisista marttoihin, Mikko Simpanen sanoo.

Tuusulan kunta on luomassa uudenlaista tapaa hallita ja tarjota tiloja julkiseen, kuntalaisten yhteiseen käyttöön. Parhaillaan rakennetaan tilavarausjärjestelmää, joka on kaikkien kuntalaisten käytettävissä, ja josta voi ensi vuoden elokuusta alkaen varata Monion tiloja.

Monion katon alle muuttavat Tuusulan lukio, Tuusulan Opisto, Tuusulan kuvataidekoulu sekä Keskisen Uudenmaan musiikkiopisto.

Monio on osa Tuusulan kunnan palveluverkon uudistamista, ja kunnassa on parhaillaan menossa useamman koulukampuksen suunnittelu ja rakentaminen.

Monion arkkitehtisuunnittelusta vastaa AOR Arkkitehdit ja hirsitoimituksista Kontiotuote.

Lisätietoja:
Mikko Simpanen, tilapalvelupäällikkö, Tuusulan kunta
puh. 040 314 3550
mikko.simpanen@tuusula.fi

Tuomo Virtanen, suunnittelupäällikkö, A-Insinöörit
puh. 040 628 1232
tuomo.virtanen@ains.fi 

"Monio on edennyt aikataulussaan, budjetissaan ja tuloksena on täyttä laatua."

Mikko Simpanen
tilapalvelupäällikkö
Tuusulan kunta

 

TILAA UUTISKIRJE