20200409-NCC_Oasis_for_professionals_exterior_1920X1080
Uutiset

Leppävaaran OOPS´issa panostetaan ekologiseen rakennesuunnitteluun – toimistotalot kestävät 100 vuotta

Espoon Leppävaaran Hatsinanpuistoon nousee uusi kaupallinen alue, jonka rakentamisessa korostuu kestävä kehitys. Elokuussa 2021 valmistuneet toimistorakennukset on suunniteltu kestämään 100 vuotta ja kaukolämpö- ja kaukokylmäputkien reititykseen löytyi harvinainen ratkaisu.

Leppävaaraan näkyvälle paikalle Kehä I:n, junaradan ja Raide-Jokerin risteykseen nouseva kaupallinen alue on yksi pääkaupunkiseudun suurimmista kiinteistökehityshankkeista. Alueelle rakennetaan vaiheittain lähes 80 000 neliömetriä toimisto- ja liiketilaa, vapaa-ajantiloja sekä hotelli.

Rakennusyhtiö NCC Property Development Oy:n kehittämällä OOPS-konseptilla (Oasis of professionals) joutomaasta syntyy urbaani puistonaapurusto, jossa hyvinvointi ja luonto tukevat liikkuvaa työelämää. Alueen suunnittelun ja toteutuksen jokaisessa vaiheessa huomioidaan ilmastonmuutoksen vaikutukset.

A-Insinöörit vastasi  elokuussa 2021 valmistuneiden  kahden ensimmäisen toimistorakennuksen ja pysäköintitalon päärakennesuunnittelusta sekä betonielementtisuunnittelusta.

– Olemme ottaneet kaikissa materiaalivalinnoissa huomioon ekologisuuden ja pitkäkestoisuuden. Esimerkiksi toimistorakennusten julkisivuissa on käytetty erinomaisesti kestävää komposiittia. Yleensä toimistorakennusten iäksi luvataan 50 vuotta, mutta me olemme suunnitelleet talot kestämään seuraavat 100 vuotta, yksikönjohtaja Jukka Oja-Lipasti A-Insinööreistä kertoo.

Kuva_rakennusvaihe_22.4.2021_NCC_680OOPS'in ensimmäiset kaksi toimistorakennusta sekä pysäköintitalo valmistuivat  elokuussa 2021.

NCC:n tavoitteena on saada rakennuksille kansainvälisen BREEAM-ympäristöluokituksen Excellent-sertifikaatti, joka kertoo ekotehokkuudesta.

– Viisiportainen ympäristöluokitusjärjestelmä ohjaa suunnittelemaan ja rakentamaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä rakennuksia koko niiden käyttöiän ajaksi. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki asiat suurista pieniin yksityiskohtiin. Esimerkiksi kaikkien vesihanojen tulee täyttää veden virtaamalle asetetut arvot, projektipäällikkö Riikka Rautavaara NCC:sta kertoo.

Muodot ja rakenteet suojaavat auringolta

Toimistorakennusten erityispiirteenä ovat isot kattoikkunat, jotka tuovat valoa keskusaulaan. Ikkunoiden rakenteissa on otettu huomioon erityisesti vedenpitävyys ja huollettavuus. Talojen rakennusmateriaalina on muutenkin käytetty paljon lasia.

Kuva_NCC_view4_cafe_02_detail_680Rakennusmateriaalina on hyödynnetty paljon lasia.

– Luonnonvalon hyödyntäminen on ekologista, mutta toisaalta suora auringonvalo kerryttää ylimääräistä lämpöä sisätiloihin. Rakennuksen muodot ja rakenteet suojaavat kovalta auringonpaahteelta. Esimerkiksi rakennuksen suuret valoaukot on sijoitettu varjoisiin syvennyksiin. Energiaa säästyy, kun ylimääräistä viilennystä ei tarvita, Jukka Oja-Lipasti kertoo.

Tilat on suunniteltu mahdollisimman muuntojoustaviksi. Osassa rakennusta ovat käytössä uudentyyppiset asennuslattiat, joiden avulla tekniikka, kuten sähkö- ja datakaapelit, saadaan asennettua lattian alle ja vietyä tiloista toisiin joustavasti.

Harvinainen reititys kaukolämpö- ja kaukokylmäputkille

OOPS´issa lämmitetään kaukolämmöllä ja viilennetään kaukokylmällä. NCC:n Riikka Rautavaaran mukaan kaukokylmä on tehokas tapa poistaa ylimääräistä lämpöä ja kosteutta kiinteistöistä.

– Kohteen erikoisuutena on, että myös tulevien rakennusten kaukolämpö- ja kylmäputket kulkevat valmistuneen pysäköintitalon alla. On hyvin harvinaista, että kiinteistön alla kulkee muita kiinteistöjä palvelevia putkia. Etsimme A-Insinöörien ja kaukolämpötoimittajan kanssa ratkaisua, miten alueen kaukolämpö- ja kaukokylmäputket vedetään, ja toimittajan johdolla päädyimme tähän harvinaiseen reititykseen, Rautavaara kertoo.

Keväällä 2019 alkaneet rakennustyöt ovat edenneet vauhdilla. Ensimmäiset kaksi toimistorakennusta sekä pysäköintitalo valmistuivat elokuussa 2021.

Lisätietoja:
Jukka Oja-Lipasti, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
Puh. 0400 609 365
jukka.oja-lipasti@ains.fi

Riikka Rautavaara, projektipäällikkö, NCC
Puh. 043 826 6326
riikka.rautavaara@ncc.fi

Kuva: NCC

"Yleensä toimistorakennusten iäksi luvataan 50 vuotta, mutta me olemme suunnitelleet talot kestämään seuraavat 100 vuotta." 

Jukka Oja-Lipasti
yksikönjohtaja
A-Insinöörit

 

MIKÄ ON OOPS?

  • Espoon Leppävaaran Hatsinanpuistoon tulee OOPS-konseptin mukainen uusi kaupallinen alue työnteolle, kaupalle, majoittumiselle, viihteelle ja elämyksille. Konseptin tavoitteena on rakentaa hyvinvointiarkkitehtuurin lähtökohdista ja luoda pohja kansainvälisen ekosysteemin kehittymiselle alueelle.
  • Sijainti keskellä Leppävaaraa, Kehä I:n, junaradan ja tulevan Raide-Jokerin risteyksessä. Kulkuyhteydet kauppakeskus Selloon.
  • Ensimmäinen vaihe – 2 toimistotaloa, pysäköintirakennus ja pyöräparkkeja – valmistuivat elokuussa 2021.
  • Alueelle rakennetaan vaiheittain lähes 80 000 neliömetriä toimisto- ja liiketilaa, vapaa-ajan toimintoja ja hotelli.
  • Tulevien palvelujen lähivaikutusalueella asuu yli 20 000 ihmistä ja 15 minuutin ajoajan säteellä lähes 500 000 asukasta.

     

TILAA UUTISKIRJE