Uutiset

Rohkeassa saneerauksessa Liedon keskiaikaisesta kirkosta tuli esteetön, muunneltava ja moderni

Peruskorjaus toi 1400-luvun lopulla rakennettuun Liedon kirkkoon saavutettavat, muunneltavat ja tekniikaltaan nykyaikaiset tilat. Saneerattu kirkkosali on nyt esteetön ja tilaratkaisuiltaan muunneltavissa, mikä parantaa kirkon käyttöastetta. Suomessa ainutlaatuisessa hankkeessa seurakunnan rakennuttajakonsulttina toimii A-Insinöörit.

Liedon kirkko eli Pyhän Pietarin kirkko on Suomessa ensimmäinen keskiaikainen kivikirkko, josta on tehty muuntojoustava. Kirkko avautui peruskorjauksen jälkeen marras-joulukuun taitteessa ensimmäisenä adventtisunnuntaina.

Peruskorjaus auttaa keskittämään seurakunnan toimintaa ja tuomaan seurakuntalaisia yhteen moderneihin, mutta historiaa kunnioittaviin tiloihin.

– Olemme uudenlaisen haasteen edessä. Omistamme arvokkaita kiinteistöjä, joiden korkeat huolto- ja ylläpitokulut edellyttävät merkittävästi parempaa käyttöastetta. Seurakuntien tilojen tulee olla joustavampia erilaisten käyttäjäryhmien päivittäisille tarpeille. Kirkkosalit kiinteine penkkiriveineen ja saarnastuoleineen eivät tähän taivu, Liedon seurakunnan kirkkoherra Risto Leppänen sanoo.

Ains_Liedonkirkko_2_700x350
Peruskorjaus asettaa alttarin keskelle kirkkoa ja ihmiset sen ympärille. Keskeiset symbolit, kuten kastemalja ja alttari, tulevat näin vahvemmin näkyviksi.

Kirkkosali on jaettavissa kahteen osaan lasiseinällä, kiinteät penkit on korvattu siirrettävillä tuoleilla ja saarnastuoli on liikuteltavissa. Siten kirkossa voi saman päivän aikana järjestää esimerkiksi seniorikahvit, päiväkerhon tai kirkkokonsertin. Kun niin kutsuttu pikkukirkko on erotettavissa kirkkosalista lasiovilla, joitain toimintoja on mahdollista pitää myös samanaikaisesti. Jumalanpalveluksessa seurakuntalaiset istuvat alttarin ympärillä, mutta tuolit voi helposti järjestää erilaisiin asetelmiin vaikkapa konserttia varten.

Peruskorjauksen yksityiskohdat suunniteltiin ja toteutettiin Museoviraston ja konservaattoreiden ohjauksessa.

– Hanke on rohkeudeltaan ainutlaatuinen Suomessa. Toimme kirkkoon 2000-luvun tekniikkaa, kuten lattialämmityksen ja valaistuksen, siten, että 1500-luvun henki säilyy koskemattomana, rakennuttajakonsultti Markku Könnö kertoo A-Insinööreistä.

– Halusimme luoda seurakuntalaisille pyhän, esteettisesti puhuttelevan paikan ja samalla olohuoneen, jossa voi pistäytymisen lisäksi myös viettää aikaa ja kohdata muita, Leppänen sanoo.

A-Insinöörien vastuulla peruskorjauksessa oli projektijohtaminen, työmaavalvonta, kosteudenhallinta- ja työturvallisuuskoordinaattorin työtehtävät sekä kustannussuunnittelu.

Nykyteknologiaa 1500-luvun hengessä

Suurin näkyvä muutos on kirkkosalin portaiden ja askelmien poistaminen. Salin lattia on nyt kauttaaltaan yhdessä tasossa ja siten täysin esteetön ja saavutettava myös liikuntarajoitteisille. Lämmityksen, sähkö- ja valo- sekä AV-tekniikan syötöt on asennettu lattian alle sekä kirkkosalin värimaailman mukaisiksi suunniteltuihin putkiin.

Kirkkosalin lämpötilaa ja kosteutta seurattiin koko peruskorjauksen ajan mittauslaitteilla, jotka välittivät tietoja langattomasti.

– Lämpö- ja kosteustasapainon ylläpitäminen oli ensiarvoisen tärkeää kirkon arvokkaiden puuveistosten, taulujen ja rakenteiden suojelemiseksi. Uuden vesikiertoisen lattialämmityksen avulla tarkka lämpötilan ylläpito on jatkossa helpompaa kuin aiempien sähköpatterien varassa, Könnö kertoo.

Kivikirkon kupeeseen uusi moderni lisäosa

Liedon kivikirkon yhteyteen on tulossa myös moderni lisäosa, jonka rakentaminen alkaa vuonna 2022. Leipähuoneeksi nimettyyn lisärakennuksen sijoittuvat keittiö, esteettömät wc-tilat ja kokoontumistiloja seurakuntatoiminnalle.

Läpinäkyvä lasikäytävä yhdistää uuden lisäosan kirkon vanhempiin osiin. Tilojen arkkitehti- ja pääsuunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto NOAN.

– Liedon projekti voidaan toiminnallisesta näkökulmasta nähdä paluuna sotia edeltävään aikaan, jolloin seurakunnalla oli käytössään kirkko ja pappila. Toiminta keskittyi näihin tiloihin. Seurakunnilla on paljon vajaakäyttöisiä kiinteistöjä ja osasta on valitettavasti luovuttava. Tulevaisuudessa toimintaa pitää keskittää arvokkaimpiin rakennuksiin. Kirkon pitää elää ajassa ja vastata seurakuntalaisten muuttuviin tarpeisiin jotta kirkot säilyvät käytössä, lämmitettyinä ja ehjinä, arkkitehti SAFA Lassi Viitanen sanoo NOANista.

Liedon monikäyttösyyttä ja esteettömyyttä toteuttava hanke on herättänyt muissa seurakunnissa suurta mielenkiintoa.

– Kaikella seurakuntaelämällä on samanlainen tarve tilatehostukselle ja tilojen muokkaukselle. Tässä hankkeessa kehitettyjä, historiaa kunnioittavia ratkaisuja voi käyttää myös muualla muistaen, että jokainen kirkko on yksilö, Risto Leppänen sanoo.

Kirkon saneerattu pinta-ala on noin 500 neliömetriä. Kiinteähintaisen kokonaisurakan kokonaiskustannukset ovat noin 2,0 miljoonaa euroa. Pääurakoitsijana toimi Rakennustyöt Ville Kauppi.

Lisätietoja:
Markku Könnö, yksikönjohtaja, A-Insinöörit, puh. 050 609 21, markku.konno@ains.fi
Risto Leppänen, kirkkoherra, Liedon seurakunta, puh. 050 326 9001, risto.leppanen@evl.fi
Lassi Viitanen, pääsuunnittelija, arkkitehtitoimisto NOAN, puh. 0400 238 301, lassi.viitanen@noan.fi

Kuvat: Antti Partanen / Kaftor

"Tässä hankkeessa kehitettyjä, historiaa kunnioittavia ratkaisuja voi käyttää myös muualla muistaen, että jokainen kirkko on yksilö."

Risto Leppänen
kirkkoherra
Liedon seurakunta

LIEDON KIRKON PERUSKORJAUS

  • Peruskorjauksen yksityiskohdat suunniteltiin Museoviraston ohjauksessa.

  • Kirkkosalin kiinteät penkit korvattiin siirrettävillä tuoleilla ja liikuteltavalla saarnastuolilla.

  • Talotekniikka sijoitettiin siten, että kirkon 1500-luvun henki säilyi koskemattomana.

TILAA UUTISKIRJE