Juuri avattu Ratinan kauppakeskus on paitsi tuorein myös suurin kaupan ja viihtymisen keskus Tampereella. Lähes tuhat ihmistä työllistävä kauppakeskus virkistää Ratinan aluetta ja kaupungin eteläistä keskustaa. Ratina on myös toteuttajilleen ainutlaatuinen kohde: A-Insinööreille se on teräsrakennesuunnittelun taidonnäyte ja toistaiseksi isoin rakennuttamishanke, Spondalle yhtiön historian suurin kiinteistökehityshanke.

Kauppakeskus Ratinassa toimii yli 140 liikettä. Uuteen loistoon vanhaa kunnioittaen kunnostetut 1930-luvun funkkistalot ja yksi nykymuotoilua edustava uudisrakennus muodostavat arkkitehtonisesti näyttävän kokonaisuuden Ratinan suvannon rannalle. Liike- ja palvelutilaa kokonaisuudessa on yhteensä 53 000 m² kolmessa kerroksessa.

A-Insinöörit osallistui Ratinan rakentamiseen rakennuttamisen ja valvonnan, rakennesuunnittelun, geo- ja pohjarakennesuunnittelun sekä katu- ja liikennesuunnittelun asiantuntijana. Noin 10 vuotta vireillä ollut rakennushanke vaati 3000 henkilötyövuoden panoksen, ja valmistui lopulta alkuperäisessä aikataulussaan.

– Ratina on suurin yksittäinen hankkeemme. A-Insinöörien ja Spondan yhteistyön tuloksena se valmistui pääosin aikataulussa ja täytti laatutavoitteet. Myös rakennuskustannukset toteutuivat kutakuinkin investointipäätöksen mukaisina. Meille on tärkeintä, että asiakkaamme pääsevät liiketiloihinsa sovitusti, korostaa Spondan kiinteistökehityksen liiketoimintajohtaja Veli-Pekka Tanhuanpää.

Jättihanke teknisesti vaativalle rakennuspaikalle

Ratinan rakentaminen toteutettiin jaettuna urakkana, jossa työmaalla oli poikkeuksellisen paljon tilaajaan sopimussuhteessa olevia toimijoita. Aktiivisen asukasyhteistyön myötä hankkeen aikana kuultiin satoja ihmisiä. Rakennuttamiselle ja projektinhallinnalle monimuotoisuus toi lisähaasteita, joista selvittiin toimivan yhteistyön avulla.

– Kauppakeskuksen sijainti vesistöjen välissä toi omat tekniset haasteensa. Pohjarakennusolosuhteet olivatkin erittäin vaativat muiden megahankkeelle tyypillisten haasteiden ohella. Ratinan hanke toteutui erittäin hyvässä yhteistyöhengessä, ja hankkeen läpivienti sovitussa aikaraamissa osoitti laadukkaan yhteistoiminnan voiman, kertoo A-Insinöörien rakennuttamisjohtaja Unto Hartikainen.

Ratinan hanke toteutui erittäin hyvässä yhteistyöhengessä, ja hankkeen läpivienti sovitussa aikaraamissa osoitti laadukkaan yhteistoiminnan voiman.

Unto Hartikainen

A-Insinöörit

Monimuotoisia rakenneratkaisuja

Kauppakeskuksen eri rakennuksiin toteutettiin poikkeuksellisen vaativia teräs- ja paikallavalurakenteita. Rakenne- ja valmisosasuunnittelussa yhdistyi niin korjaus-, silta-, teollisuus- kuin toimitilarakentamisenkin osaaminen.

– Rakenteellisesti toteutuksessa käytettiin hybridirakenteita vaatimusten, toteutettavuuden ja kustannustehokkuuden mukaan. Hyödynsimme rakennuksissa mm. jälkijännitettyjä rakenteita, liittopilareita, matalaleukapalkkeja ja paikallavaluja, kertoo A-Insinöörien rakennesuunnittelun toimialajohtaja Timo Leppänen.

Erityistä asiantuntemusta kysyi myös Vuolteenkadun varrella sijaitsevan, toisen maailmansodan pommituksissa vaurioituneen Vuoltsun rakennuksen peruskorjaus.

Lue ja kuule lisää Ratinan suunnittelusta:

Asiakastarina: Suurhanke onnistuneesti maaliin – Kauppakeskus Ratina lisää Tampereen vetovoimaisuutta entisestään

Lisätiedot

Unto Hartikainen 040 738 6483
Timo Leppänen 040 569 6123
Veli-Pekka Tanhuanpää