Kumpulan Haikaranpesä
Uutiset

Kätilöopiston sairaala-alueen kehittäminen etenee – konseptikilpailun voittajaksi Kumpulan Haikaranpesä

Helsingin Kätilöopiston sairaala-alueen kehittäminen jatkuu laatu- ja konseptikilpailun voittajan, Kumpulan Haikaranpesä -ehdotuksen pohjalta. Ehdotuksen tekijänä on DEAS Asset Managementin työryhmä, jossa A-Insinöörit toimii rakennuttamisen sekä ympäristö-, energia- ja lvia-asiantuntijana. 

Helsingin kaupunki on hakenut kulttuurihistoriallisesti merkittävän Kätilöopiston alueen kehittämiseen kumppania kaksivaiheisella laatu- ja konseptikilpailulla. Kilpailun voittajaksi valittiin 27.10.2023 Kumpulan Haikaranpesä -ehdotus kolmen finalistin joukosta

Voittajaehdotuksen lähtökohtana on elävä ja yhteisöllinen, rakennusten historiaa kunnioittava alue, jossa erilaiset ja kaikenikäiset ihmiset viihtyvät. Sen takana on DEAS Asset Managementin työryhmä, jossa ovat A-Insinöörien lisäksi mukana Anttinen Oiva Arkkitehdit, MASU Planning ja Sweco.  

Kaupungin tavoitteena on ollut löytää kaupunkitilallisesti korkeatasoinen, toteuttamiskelpoinen ratkaisu, jossa vanha sairaalarakennus korjataan uuteen käyttöön.

– Lähestymme tehtävää suurella arvostuksella, mutta samalla myös kunnianhimoisesti. Tavoitteenamme on luoda asuinalue, joka on moderni, yhteisöllinen ja vihreä, DEAS Asset Management Finlandin toimitusjohtaja Sanna Puhakainen toteaa.

Alueelle on tulossa arjen palveluja sekä koteja opiskelija-asunnoista perheasuntoihin ja seniorikoteihin. Ympäröivät viheralueet toimivat asukkaiden kodin jatkeena. Projektin valmistuttua alueella on noin 30 000 neliömetriä asuintilaa, liiketilaa ja palveluja.

Vanhan korjaaminen ja kierrätys sekä ilmastonäkökulmat keskiössä

Kilpailun tuomaristo kiitti voittajaehdotusta uudisrakentamisen ja alueellisen identiteetin sekä arvojen onnistuneesta yhteensovittamisesta. Ehdotus pärjäsi parhaiten myös ilmastonäkökulmien ja hiilineutraalisuustavoitteiden vertailussa.

kumpulan haikaranpesa 1920 2Kätilöopiston kehitettävälle alueelle on tulossa arjen palveluja sekä koteja opiskelija-asunnoista perheasuntoihin ja seniorikoteihin. Lähes kaikki vanhat rakennukset pyritään säilyttämään.

– Kätilöopiston korttelin suunnittelussa lähdetään paikalta löytyvistä mahdollisuuksista niin arkkitehtuurin, energian, elinkaaren, hiilijalanjäljen kuin luonnon monimuotoisuudenkin näkökulmista. Tavoittelemme pitkää ja mahdollistavaa elinkaarta, sanoo arkkitehti Selina Anttinen Anttinen Oiva arkkitehdeista.

Alueen kunnostuksessa keskitytään ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisiin ratkaisuihin sekä koko elinkaaren hiilijalanjäljen minimointiin. Lähes kaikki vanhat rakennukset säilytetään mahdollisuuksien mukaan.

– Aina ei kannata purkaa. Vanhaa säilyttäen rakentamisen aikaiset ilmastopäästöt putoavat huomattavasti verrattuna pelkkään uudisrakentamiseen. Lisäksi koko alueen elinkaaren ilmastopäästöt pysyvät kurissa, kun rakennukset toteutetaan modernein ja energiatehokkain ratkaisuin, elinkaaripalveluista vastaava johtaja Hannele Ahvenniemi A-Insinööreistä kertoo.

Tarkoituksena on, että alueen suunnittelua jatketaan kumppanuuskaavoituksena yhteistyössä kaupungin kanssa.

Lisätietoja:
Sanna Puhakainen, toimitusjohtaja, DEAS Asset Management Finland
Puh: 050 5900 599
sapu@deas-asset.com

Roope Haimila, rakennuttajakonsultti, A-Insinöörit
puh. 040 823 1230
roope.haimila@ains.fi 

"Vanhaa säilyttäen ja kunnioittaen myös rakentamisen aikaiset päästöt putoavat huomattavasti verrattuna pelkkään uudisrakentamiseen."

Hannele Ahvenniemi
johtaja, elinkaarilaskenta
A-Insinöörit


KUMPULAN HAIRAKANPESÄ

  • Nykyinen ala: 28 600 brm²
  • Suunniteltu ala: 37 000 brm²
  • Sijaitsee 4 km päässä Helsingin keskustasta
  • Kätilöopiston rakennus on valmistunut 1960, arkkitehti Martti Välikangas
  • Kätilöopisto on ollut yksi Suomen suurimmista synnytyssairaaloista. Sen toiminta päättyi 2018.
  • Yli 300 000 lasta on syntynyt rakennuksessa.
TILAA UUTISKIRJE