AOA_Katajanokanlaituri_WEB
Uutiset

Katajanokan rantaan rakennetaan uusi merellinen kohtaamispaikka

Katajanokan eteläpuolinen ranta-alue Helsingissä rakennetaan kaupunkilaisten oleskelutilaksi ensi kesänä. Vanhaa satama-aluetta uudistetaan antamalla kasvillisuudelle tilaa ja rakentamalla puinen oleskeluportaikko. Ensimmäiset luonnokset ranta-alueesta ovat nyt esillä.

Helsingin kaupunki vapauttaa ensi kesänä valmistuvaa Katajanokan Laituri -rakennusta ympäröiviä Katajanokan sataman ranta-alueita kaupunkilaisten viihtyisiksi tiloiksi. A-Insinöörit vastaa ranta-alueiden katu- ja liikennesuunnittelusta sekä uuden oleskeluportaikon rakennesuunnittelusta. Työtä tehdään tiiviisti yhdessä maisema-arkkitehtuuritoimisto Maanlumon ja Helsingin kaupungin kanssa.

– Me haluamme tarjota kaupunkilaisille viihtyisän kävely-ympäristön ja mahdollisuuden meren äärellä oleskeluun. Vaikka kyseessä on väliaikainen ratkaisu, se suunnitellaan huolellisesti niin, että se palvelee kaupunkilaisia parhaiten, sanoo Anna Tienvieri Helsingin kaupungin liikenne- ja katusuunnitteluyksiköstä.

Varsinaisesti Katajanokan satama-alueen kehittäminen pääsee vauhtiin vasta vuosien kuluttua, kun satamatoimintojen uudelleenjärjestelyn suunnittelu etenee.

Ensi kesänä Stora Enson uudeksi pääkonttoriksi valmistuva Katajanokan Laituri -rakennuskompleksi tulee jatkumaan merenrantaa kohden laajana puusta rakennettavana oleskeluportaikkona.

– Olemme suunnitelleet Helsingin paraatipaikkaan ympäristöä, joka houkuttelee kävelemään, pysähtymään ja oleilemaan. Paikka ja uusi arvorakennus ansaitsevat muuta kuin autiota satamakenttää. Viihtyisyyttä pystytään parantamaan kohtuullisen pienilläkin panostuksilla, kertoo projektipäällikkö Hamilkar Alava Bergroth A-Insinööreistä.

Asfaltti saa väistyä merenrantakasvillisuuden tieltä

Tällä hetkellä Katajanokan eteläpuoleinen ranta on asfalttikenttää. Väliaikaisessa suunnitelmassa halutaan säilyttää vanhan satama-alueen rouheus, mutta luoda kuitenkin vehreää ympäristöä, jossa ihmiset haluavat viettää aikaa.

– Asfalttia tullaan poistamaan ja rikkomaan, ja sen tilalle istutetaan merenrannoille ja saaristolle ominaista kasvillisuutta. Alueelle tulee oleskeluportaikon lisäksi oleskelutasoja, penkkejä ja pöytäryhmiä. Tavoitteena on avata ranta kaupunkilaisille niiltä osin kuin se tällä hetkellä on mahdollista, sanoo maisema-arkkitehti Krista Muurinen Maanlumosta.

Oleskeluportaikolta avautuvat näkymät Kaivopuiston ja Etelärannan suuntaan sekä Kauppatorille ja kauas ulapalle. Rannan kulkureitit jätetään asfaltille. Uusissa kiveyksissä hyödynnetään mahdollisimman paljon kaupungin olemassa olevia kiviaineksia tai luonnonkivipankkia. Rannan rakentaminen suunnitellaan kustannustehokkaasti ja uusissa kiveyksissä hyödynnetään mahdollisimman paljon kaupungin olemassa olevia kiviaineksia tai luonnonkivipankkia.

Kun satama ei ole toiminnassa, sataman raja-aitaa voidaan avata niin, että myös satamalaituri tulee kaupunkilaisten käyttöön. Näin rantaan muodostuu uusi kävelyreitti Kauppatorilta Katajanokalle. Osana ranta-alueen rakentamista nykyinen raskaan liikenteen ulosajoreitti satamasta siirretään Satamakadulta Ankkurikadun puolelle.

Katajanokan ranta-alueiden luonnokset ovat nähtävillä 22.11.–5.12.2023 Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön sivuilla: Katajanokan katujen katusuunnitelmaluonnoksia esillä 22.11.–5.12.2023

Kaupunkilaiset voivat kommentoida luonnoksia, ja suunnitelmia kehitetään saatujen kommenttien perusteella. Lopulliset suunnitelmat tulevat nähtäväksi tämän jälkeen, ja sitten vasta tehdään päätökset suunnitelmien toteuttamisesta. Ranta-alueiden rakentaminen voidaan aloittaa ensi kesänä heinäkuisen Tall Ships Race -tapahtuman jälkeen.

Lisätietoja:

Hamilkar Alava Bergroth, projektipäällikkö, A-Insinöörit
puh. 050 517 6082
hamilkar.bergroth@ains.fi

Krista Muurinen, maisema-arkkitehti MARK, Maanlumo
puh. 040 737 8176
krista.muurinen@maanlumo.fi

Anna Tienvieri, tiimipäällikkö, Helsingin kaupunki, liikenne- ja katusuunnittelu
puh. 040 543 5601
anna.tienvieri@hel.fi

"Olemme suunnitelleet Helsingin paraatipaikkaan ympäristöä, joka houkuttelee kävelemään, pysähtymään ja oleilemaan."

Hamilkar Alava Bergroth
projektipäällikkö,
A-Insinöörit

 

TILAA UUTISKIRJE