kansallisteatteri-peruskorjaus_1 web Kuva kansallisteatteri  Tuomo Manninen
Uutiset

Kansallisteatterin peruskorjaus yhdisti eri aikakaudet säihkyväksi kokonaisuudeksi

1950-luvun Pieni näyttämö ja 1930-luvun väliosa ovat kokeneet täydellisen perusparannuksen, ja limittyvät nyt saumattomasti yhteen Suuren näyttämön kanssa. Kansallisteatterin päärakennuksessa toimii jatkossa neljä näyttämöä. A-Insinöörit vastasi rakennuttamisesta läpi monivaiheisen peruskorjaushankkeen.

Suomen Kansallisteatterin Pieni näyttämö, samoin kuin 1930-luvulla rakennettu väliosa, ovat kokeneet täydellisen perusparannuksen. Tilat sekä tekniikkaratkaisut on päivitetty nykyaikaisiksi, alkuperäisiä tiloja kunnioittaen ja sisustusta entisöiden.

– Matka on ollut pitkä ja monipolvinen, mutta työ kannatti. Peruskorjattu Kansallisteatteri on valmis palvelemaan yleisöä ja teatterin työntekijöitä nyt ja tulevaisuudessa. Lopputulos on hieno, pääjohtaja Mika Myllyaho sanoo.

kansallisteatteri-peruskorjaus_pienen näyttämön lämpiö kuva kansallisteatteri tuomo manninenKansallisteatterin peruskorjauksessa alkuperäinen arkkitehtuuri on herätetty henkiin. Kuva: Suomen Kansallisteatteri / Tuomo Manninen

Peruskorjaus vietiin läpi kärkiallianssihankkeena, jossa ovat olleet mukana Suomen Kansallisteatterin ja projektijohdosta vastanneen A-Insinöörien rinnalla arkkitehtisuunnittelija Arkkitehdit Davidsson & Tarkela sekä toteuttaja SRV.

– Kärkihankeallianssi on suunniteltu erityisesti vaativia korkean riskitason hankkeita silmällä pitäen. Kansallisteatteri peruskorjaus on ollut erittäin vaativa niin teknisesti kuin kulttuurihistoriallisestikin. Näin upea lopputulos monien vaiheiden jälkeen kustannus- ja aikataulutavoitteissa pysyen on edellyttänyt saumatonta ihmisten vuorovaikutusta ja jatkuvaa kehitystyötä. Olemme olleet yhdessä hyvä tiimi, projektinjohtaja Unto Hartikainen A-Insinööreistä sanoo.

Lopputuloksena kolmen aikakauden rakennukset, vuonna 1902 rakennettu Suuri näyttämö, 1930-luvulla rakennettu väliosa ja 1954 valmistunut Pieni näyttämö, muodostavat saumattoman kokonaisuuden.

Verstaista kaksi uutta muunneltavaa näyttämöä

Alkuperäinen arkkitehtuuri on herätetty henkiin, ja työskentelyolosuhteet vanhojen seinien sisällä ovat nykyaikaiset ja turvalliset. Vanhojen rakennusten väliset näyttämötilojen tasoerot ovat osittain poistuneet, ja teatterissa avautuu kaksi uutta näyttämötilaa sekä kahvila.

kansallisteatteri-peruskorjaus_kuva kansallisteatteri Tuomo ManninenTekniikaltaan edistyksellinen Pieni näyttämö. Kuva: Suomen Kansallisteatteri / Tuomo Manninen

Peruskorjattu Pieni näyttämö edustaa tekniikaltaan Suomen moderneinta teatteria. Äänijärjestelmä on immersiivinen, ja esimerkiksi hiljaisuustaso vastaa hotellihuoneille asetettuja vaatimuksia.

Teatterin ylimmässä kerroksessa sijaitsee kaksi uutta näyttämöä, Taivassali ja Maalaamosali. Näyttämöt on suunniteltu joustaviksi ja muunneltaviksi, esimerkiksi katsomot voidaan järjestää yli kymmenellä eri tavalla. Vanhan hyödyntäminen ja eri aikakauden kerrokset näkyvät erityisen ansiokkaasti aikaisemmin puutyöverstaana toimineessa Taivassalissa.

Wc-tiloja on lisätty huomattavasti, ja niitä löytyy pohjakerroksesta sekä kolmannesta kerroksesta.  Lippuja näytöksiin voi ostaa jatkossa Kansallisteatterin lippumyymälästä katutasosta Läntiseltä Teatterikujalta.

kansallisteatteri-peruskorjaus sisatilat kuva kansallisteatteri Tuomo ManninenPienen näyttämön katutasossa avautuu syyskuussa 50 vuoden jälkeen kaikille avoin, kierrätysmateriaalein ja 50-luvun tyyliin sisustettu ravintola. Kuva: Suomen Kansallisteatteri / Tuomo Manninen 

Lisätietoja: 
Unto Hartikainen, projektinjohtaja, A-Insinöörit
puh. 040 738 6483
unto.hartikainen@ains.fi

Mika Myllyaho, pääjohtaja, Suomen Kansallisteatteri
puh. 010 73311 (vaihde)
mika.myllyaho@kansallisteatteri.fi 

"Matka on ollut pitkä ja monipolvinen, mutta työ kannatti. Lopputulos on hieno."

Mika Myllyaho
pääjohtaja
Suomen Kansallisteatteri

SUOMEN KANSALLISTEATTERIN PERUSKORJAUS -ALLIANSSI

  • Peruskorjattua pinta-alaa 6 kerroksessa 8 250 bruttoneliömetriä ja 35 000 kuutiometriä.
  • Peruskorjauksen kustannukset 61,4 miljoonaa euroa sekä teatterin omat erillishankinnat. Hanke vietiin läpi kustannus- ja aikataulussaan.
  • 2018 hankesuunnittelu käyntiin päivittyneiden tavoitteiden pohjalta, 2020 rakennustyöt käyntiin, 2022 Vuoden työmaa -kilpailun finalisti, vuonna 2023 Pienen näyttämön avajaiset
  • Rakennuttaja: Suomen Kansallisteatterin Osakeyhtiö
  • Projektinjohto, rakennuttaminen ja valvonta: A-Insinöörit
  • Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy
  • Päätoteuttaja: SRV
TILAA UUTISKIRJE