Asiantuntijoillamme on pitkä kokemus maanalaisten tilojen suunnittelussa. Olemme suunnitelleet useita energiahankkeita, joista viimeisin eli Katri Valan kallioon sijoitettu lämpöpumppulaitos on nyt palkittu.

Maanalainen tila antaa mahdollisuuden hyödyntää hiilijalanjälkeä lähellä tiivistä kaupunkirakennetta tai tässä tapauksessa sen alla.

Kalliotilan käyttöaika on sata, ellei satoja vuosia, joten investoinnin hyöty rakentuu pitkäaikaisesti ja kasvaa ajan kuluessa.

Helen kertoo asiakaslehdessään:

Helenin ylivoimaisesti suurin ja konkreettisin saavutus sopimuskaudella oli Katri Valan lämpöpumppulaitos, jonka avulla hyödynnämme hukka- ja kierrätyslämpöä tehokkaasti. Vuosi 2008 oli laitoksen ensimmäinen täysi toimintavuosi, ja vuonna 2016 tehtiin jälleen uusi tuotantoennätys. Lämpöä tuotettiin 490 GWh, joka on sattumoisin lähes sama määrä kuin koko sopimuskauden toimenpiteiden säästövaikutus oli vuonna 2016. Määrä vastaa koko Hämeenlinnan kaupungin kaukolämmönkulutusta.

Kuva: Helen Oy

Aiheesta lisää:

Rakennuslehti: Helsingin salainen ase ilmastonmuutosta vastaan on valtava maanalainen järvi – katso miltä veden täyttämä luola näyttää

Helen Oy: Tunnustusta Helenin energiatehokkuustyölle

Lisätiedustelut:

Matti Kalliomäki, yksikönjohtaja, maanalaiset tilat
puh. 040 735 7788
etunimi.sukunimi@ains.fi