Stalatube on julkaissut Stalafit PRO -mobiilisovelluksen ruostumattomasta teräksestä valmistettujen rakenteiden mitoittamiseen. Sovelluksen ensimmäinen versio Stalafit lanseerattiin viime vuonna. Yhteistyössä A-Insinöörien ja ohjelmistotalo Avenlan kanssa kehitetty sovellus sopii Stalatuben RHS-putkista ja I-profiileista koostuvien pilari- ja palkkirakenteiden mitoitukseen. Uusi sovellus on edeltäjäänsä kattavampi toiminnallisuuksiltaan.

Ruostumattomien rakenneputkien valmistaja Stalatube on havainnut, että suunnittelijoilla on tarve helppokäyttöisille ja kattaville työkaluille, jotka pienentävät kynnystä puntaroida ruostumatonta vaihtoehtoa. Monista rakenneanalyysiohjelmistoista ruostumattoman teräksen mitoitusmoduulit puuttuvat kokonaan. Tähän tarpeeseen Stalatube lanseerasi alkuvuodesta suunnittelijoille suunnattuja työkaluja verkkosivustonsa Design tools -osiossa, jonka kautta löytyy jatkossa myös Stalafit PRO -sovellus. Maksuton sovellus on julkaistu mobiiliappina Android-sovelluskaupassa. Se on tulossa myös Windows 10 -alustalle sekä mobiiliappina iOS -sovelluskauppaan.

Tavoitteena mitoittamisen nopeus ja helppo käytettävyys

Ohjelman tavoitteena on olut helppo käytettävyys ja nopean mitoituslaskelman tuottaminen. Ohjelmaan jätettiin kuitenkin avoimeksi laaja kattaus mitoitusparametreja, joita muokkaamalla käyttäjä voi ottaa huomioon esimerkiksi momenttikuvaajan muotoa ja tuottaa mahdollisimman tarkan laskelman”, kertoo suunnittelija Ilari Pirhonen A-Insinööreistä.

Rakenteiden optimoimiseksi suunnittelijalla on käytössään myös Stalatuben maailman suurin ruostumaton RHS-mittavalikoima, joka ulottuu rullamuovatuissa rakenneputkissa aina 300x300x12 tai 400x200x12 asti. Yksittäisvalmistetut putkipalkit ja I-palkit voidaan toimittaa asiakkaan mittojen mukaisesti”, sanoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Kenneth Söderberg Stalatubesta.

Ohjelman tavoitteena on ollut helppo käytettävyys ja nopean mitoituslaskelman tuottaminen.

Ilari Pirhonen

A-Insinöörit

Ohjelma helpottaa ruostumattoman teräksen mitoittamista

Sovelluksen kehitystyössä on ollut lähtökohtana kehittää täysin toiminnallinen mitoitusohjelma, joka tuottaa eurokoodin mukaisen murtorajatila-, käyttörajatila- ja palomitoituksen.

Tämä mahdollistaa sen, että myös ruostumattomien terästen kanssa vähemmän tekemisissä olleet suunnittelijat voivat hyödyntää muun muassa ruostumattoman teräksen palonkesto-ominaisuuksia”, lisää tuotekehitysinsinööri Tommi Purtilo Stalatubesta.

 

Toiminnallinen mitoitusohjelma tuottaa eurokoodin mukaisen murtorajatila-, käyttörajatila- ja palomitoituksen.

Tommi Purtilo

Stalatube

Stalafit PRO:ssa otettu Eurokoodin lisäksi huomioon uusimmat mitoitusohjeet SCI Design Manual for Structural Stainless Steel 4th Edition -kirjan mukaan, muun muassa materiaaliominaisuudet palossa”, Pirhonen jatkaa.

Pirhosen mukaan ruostumattomaan teräkseen liittyy hiiliteräkseen verrattuna merkittäviä mitoitusteknisiä eroja, jotka eivät välttämättä ole hiiliteräkseen tottuneelle suunnittelijalle tuttuja. Tällaisia ovat muun muassa myötölujittuva materiaali ja palotekniset ominaisuudet.

Stalafit PRO madaltaa suunnittelijan kynnystä ryhtyä mitoittamaan rakenteita ruostumattomasta teräksestä”, hän toteaa.

Lisätiedot

Ilari Pirhonen 050 463 4903

Kuva ja lisätiedot www.stalatube.com