HUSin Siltasairaalan suunnittelu nojaa vahvasti tietomallinnukseen ja digitaalisiin työkaluihin.
Uutiset

HUSin Siltasairaala ehdolla maailman parhaaksi BIM-projektiksi

Helsingin Meilahteen vuonna 2023 valmistuvan Siltasairaalan tietomalli on ehdolla kansainvälisessä Tekla Global BIM Awards 2020 -kilpailussa. A-Insinöörien rakennesuunnittelu nojaa hankkeessa vahvasti digitaalisuuteen.

Suomen Tekla BIM Awards 2020 -kilpailussa kunnianmaininnan saanut HUSin Siltasairaala on mukana Trimblen kansainvälisessä kilpailussa. Ehdolla on kaikkiaan 130 tietomallinnettua projektia eri puolilta maailmaa kahdeksassa kategoriassa.

HUSin Siltasairaala, HUS Bridge Hospital, on ehdokkaana julkisten hankkeiden kategoriassa. Kategorioiden voittajat päättää tuomaristo, mutta paras projekti palkitaan yleisöäänten perusteella. Omaa suosikkia voi äänestää 20.9.2020 asti Tekla BIM Awards 2020 -kilpailun sivuilla.

Helsingin Meilahden sairaala-alueelle rakenteilla oleva Siltasairaala on HUSin historian suurin rakennushanke. Sairaalan valmistuessa 2023 Meilahden sairaaloista muodostuu yhtenäinen Torni-, Kolmio- ja Siltasairaalan kokonaisuus.

Valtava koko, erityinen geometria ja erityistekniikka-alat haasteena suunnittelulle

A-Insinöörien vastuulla on sairaalan päärakennesuunnittelu, elementtisuunnittelu, teräsrakennesuunnittelu sekä konepajasuunnittelu.  Tietomalleilla on ollut merkittävä rooli suunnittelualojen yhteistyössä, suunnitteluratkaisujen havainnollistamisessa sekä työmaatoteutuksessa.

– Tietomalli on ollut keskeinen apuväline paitsi siinä, että projekti ja aikataulut on hallittu hyvin, myös esimerkiksi haasteellisten liityntöjen toteuttamisessa uusien ja vanhojen rakenteiden välillä, projektipäällikkö, rakennesuunnittelija Aleksi Jutila A-Insinööreistä kertoo.

HUSin Siltasairaalan rakennemalli

Siltasairaalan valtava koko, rakennuksen erityinen geometria sekä useat erikoistekniikka-alat ovat haastaneet suunnittelutyötä.

A-Insinöörien suunnittelijoiden ja teräsrungon toimittaja Peikon käytössä on ollut yhteinen tietomalli. Mallinnuksessa on hyödynnetty rakennesuunnittelijoiden apukäsinä algoritmeja, ja suunnittelua ovat siivittäneet myös business intelligence -pohjaiset aikataulunhallinnan työkalut.

Tietomallit ovat olleet ahkerassa käytössä hankkeen pääurakoitsijan SRV:n työmaalla, ja noin 100 työntekijän päivittäisenä työvälineenä.

HUS Kiinteistöjen suurhankkeen arkkitehtisuunnittelusta vastaa suunnitteluryhmä Team Integrated (AW2 Arkkitehdit Oy, Brunet Saunier Architecture S.A, Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy, Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy) ja taloteknisestä suunnittelusta Granlund-Ramboll consulting group.

Lisätietoja:
Kristiina Sulankivi, BIM-asiantuntija, A-Insinöörit
puh. 040 729 1828
kristiina.sulankivi@ains.fi

Harri Kivistö, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
puh. 040 538 8780
harri.kivisto@ains.fi

www.tekla.com/bim-awards/hus-bridge-hospital

Siltasairaalan havainnekuva: Team Integrated

Sairaalan tietomallinnusta on siivitetty algoritmien ja BI-pohjaisten työkalujen avulla.

 

TILAA UUTISKIRJE