Uutiset

Ikoninen Hotelli Ilves uudistui alle vuodessa tahtituotannolla

Kaikki tamperelaisen Original Sokos Hotel Ilveksen 336 hotellihuonetta sai uuden ilmeen peruskorjauksen yhteydessä. Myös aula-, kokous- ja ravintolatilat uudistuivat. Tahtituotanto mahdollisti maaliskuussa avautuvan hotellin remontoimisen kerralla vain 11 kuukaudessa.

Tampereen perinteisen maamerkin, vuonna 1986 ovensa avanneen Hotelli Ilveksen remontti on lähes valmis. Sisätiloissa on käynnissä sisustaminen hotellin historian mittavimman remontin jälkeen. 19-kerroksinen hotelli peruskorjattiin tahtituotannolla, joka on Suomessa vielä harvinainen toteuttamistapa.

Hotellissa uudistettiin lähes kaikki tilat. Hotellihuoneissa uusittiin pintamateriaalit, kylpyhuoneiden pinnat ja kalusteet, ikkunat ja parvekeovet sekä lämmitys ja jäähdytys. Myös ja vesi- ja viemäriverkosto uudistettiin. Lisäksi sähköjärjestelmiä, valaistusta ja automatiikkaa päivitettiin tähän päivään.

Uudistuksen kokivat niin ikään ravintolat, Ballroom ja hotellin ylimmässä kerroksessa sijaitsevat saunaosasto ja maisemakabinetti. Hotelliin rakennettiin myös uudet aularavintolatilat.

Maisemakabinetti_hotelli Ilves 700

Hotelli Ilveksen katolla sijaitsevasta maisemakabinetista avautuvat hienot näkymät Tampereen kaupunkimaisemaan.

– Tahtituotanto on erinomainen ratkaisu hotellirakennukseen, jossa on paljon huoneita ja samanlaisena toistuvia työvaiheita. Alun perin suunnitelmissa oli uudistaa hotellia vaiheittain niin, että se on samalla auki asiakkaille. Hotelli päädyttiin kuitenkin sulkemaan töiden ajaksi, jolloin se pystyttiin uudistamaan kerralla. Tahtituotannolla sisätyöt valmistuivat aikataulussaan ja budjetissaan vain 11 kuukaudessa, projektipäällikkö Timo Mäkinen A-Insinööreistä kertoo.

A-Insinöörit toimii hankkeessa hotellikiinteistön omistavan eläkevakuutusyhtiö Kevan rakennuttajakonsulttina ja vastaa rakennuttamisen ja rakennustöiden valvonnan lisäksi rakennesuunnittelusta sekä taloteknisestä suunnittelusta.

Tahtituotannossa hankkeen aikataulu on pureskeltu tarkasti auki ja jokaiselle työtehtävälle on annettu tarkka kesto. Työvaiheet etenevät tarkan suunnitelman mukaan perinteistä rakennustapaa tiiviimmässä aikataulussa, ja jokaiseen tahtiin kuuluu myös laadunvarmistus.

Remontti kunnioittaa hotellin historiaa

Ilveksen hotellitoiminnasta vastaa S-ryhmän hotelliyhtiö Sokotel.

– Hotelli on uudistettu vanhaa kunnioittaen. Esimerkiksi aulassa hissien edustalla olevat kuvioidut messinkipilarit oli ajan saatossa peitetty mutta nyt ne ovat taas alkuperäisessä loistossaan. Myös aulatilan messinkinen katto uudistettiin modernilla tavalla, kertoo aluejohtaja Mikko Kankaanpää Sokotelista.

Hotelli Ilves Amarillo baari_700

Hotelli Ilveksen peruskorjauksessa uusittiin lähes kaikki tilat, myös ravintolatiloja.

Yksi näkyvistä muutoksista on uusi kattoterassi, joka on rakennettu Amarillo-ravintolan ja Ukko Nooa -pubin kattotasanteelle. Terassille pääsee sekä sisä- että ulkokautta.

– Kattoterassi rakennettiin vanhojen rakenteiden päälle, joten rakennesuunnittelijamme laski tarkkaan, kuinka rakenteet kestävät kuormituksen ja millaisia tukirakenteita tarvittiin, Timo Mäkinen kertoo.

Hotelli aukeaa maaliskuussa

Hotellin sisäosien rakennustyöt valmistuivat joulukuussa 2021. Pihakannen muutos- ja korjaustyöt jatkuvat huhtikuuhun saakka. Hotelli avataan asiakkaille jälleen 16.3.2022.

– Olen vaikuttunut siitä, miten hienosti tiukassa aikataulussa on pysytty – etenkin näin suuressa hankkeessa. Tahtituotannon etuna on ollut, että olemme päässeet näkemään valmistuneita huoneita ja tiloja pikkuhiljaa ja esittämään niitä koskevia toiveita ja huomioita. Muutimme esimerkiksi valaisinten paikkoja käytävillä, Mikko Kankaanpää kertoo.

– Purkutöiden jälkeen ratkoimme havaitut ongelmat ja teimme tarvittavat suunnitelmien muutokset. Se auttoi pysymään aikatauluissa, samoin hyvä yhteistyö urakoitsijan Skanskan kanssa, Timo Mäkinen sanoo.

Hotelli Ilveksen uudistuksen pääsuunnittelijana toimii Aihio Arkkitehdit (nykyisin ARCO Architecture Company). LVI-, sähkö- ja automaatiosuunnittelun toteutti AX-Suunnittelu, josta tuli marraskuussa 2021 osa A-Insinöörejä. Hotellihuoneiden sisustussuunnittelusta vastaa Vallila Interior, ravintolat uudistaa Visionary Design Partners Helsinki ja hotellin vastaanoton on suunnitellut Rune & Berg Design.

Lisätietoja:
Timo Mäkinen, projektipäällikkö, A-Insinöörit
Puh. 040 180 4868
timo.makinen@ains.fi

Mikko Kankaanpää, aluejohtaja, Sokotel
Puh. 050 63816
mikko.kankaanpaa@sok.fi 

Kuvat: Sokotel

"Olen vaikuttunut siitä, miten hienosti tiukassa aikataulussa on pysytty – etenkin näin suuressa hankkeessa."

Mikko Kankaanpää
aluejohtaja
Sokotel 

HOTELLI ILVEKSEN PERUSKORJAUS

  • 19-kerroksisen hotellin lähes kaikki tilat peruskorjattiin tahtituotannolla. 

  • Tahtituotannossa jokaiselle työtehtävälle on annettu tarkka kesto.

  • Tahtituotannolla hotellin sisätyöt valmistuivat aikataulussaan ja budjetissaan alle vuodessa.

TILAA UUTISKIRJE