hopealaakson_paivakoti_hannu_rytky
Uutiset

Puupalkinto 2021 Hopealaakson päiväkodille – akustiikkasuunnittelussa nykyaikaiset laskentamenetelmät

Yhä useampi päiväkoti rakennetaan puusta, jolloin korostuu miellyttävän ja toimivan akustiikan suunnittelu. A-Insinöörit huomioi Hopealaakson päiväkodin akustiikkasuunnittelussa erityisesti tilojen monet käyttötarkoitukset ja puun rakennusmateriaalina. Puupalkinnon yleisöäänestyksen voittajan, Suomalais-venäläisen koulun rakennesuunnittelusta, akustiikasta, geosuunnittelusta sekä rakennuttajakonsultin tehtävistä vastasi A-Insinöörit.

Vuoden 2021 Puupalkinto on myönnetty Hopealaakson päiväkodille, jossa puuta on käytetty monipuolisesti, johdonmukaisesti ja luontevasti. Puuinfon vuosittain jakaman palkinnon raati kiittelee perusteluissaan päiväkodin puisten yksityiskohtien huolellista suunnittelua ja toteutusta sekä puupintojen onnistunutta käyttämistä mm. akustisesti vaimentavina elementteinä.

Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitsevan, 210-paikkaisen päiväkodin tilat on suunniteltu joustavan avoimiksi, eli ne ovat muunneltavissa eri käyttötarkoituksiin. CLT-elementeistä rakennetun päiväkodin akustiikkasuunnittelussa korostui erityisesti riittävä äänenvaimennus.

– Avoimet toimintatilat alkavat yleistyä päiväkodeissakin. Myös avoimeen tilaan pitää pystyä luomaan rauhallinen, viihtyisä ja erilaisen toiminnan mahdollistava ääniympäristö. Hopealaakson päiväkodissa on käytetty lasiseiniä tilanjakajina ja puupintoja akustisina elementteinä, jotka vaimentavat tilojen kaikuisuutta, akustiikkasuunnittelun projektipäällikkö Pekka Latvanne A-Insinööreistä kertoo.

hopealaakson_paivakoti_sisa_hannu_rytky

Helsingin kaupungin rakennuttama Hopealaakson päiväkoti koostuu seitsemästä toiminta-alueesta kahdessa kerroksessa. Käytäviä ei ole, ja tiloja jakavat muun muassa avattavat, suuret lasiliukuovet. Ne mahdollistavat tilojen rauhallisuuden ja yhdistämisen toisiinsa.

Tilojen käyttötarkoitus myös akustiikkasuunnittelun lähtökohtana

– Päiväkotien ja koulujen suunnittelun lähtökohtana on lasten, opettajien ja kasvattajien tarpeet. Tilojen on oltava turvallisia, helppokäyttöisiä ja valvottavia. Avointen tilojen lisäksi tarvitaan paikkoja rauhoittumiseen ja levolle. Suunnittelussa sovitamme nämä erilaiset tarpeet ja tilanteet yhteen, Latvanne sanoo.

Hopealaakson päiväkodin kaikki sisäkattopinnat ovat ääntä vaimentavia, lattioissa on askelääniä vaimentava pinnoite ja seiniä verhoavat vaimentavat materiaalit. Akustiikkasuunnittelussa on huomioitu myös tulevaisuudessa Kruunuvuorenrantaan ulottuvan raitioliikenteen melu.

Kehittyneet akustiikan laskentamenetelmät edistävät puurakentamista

Ammattitaitoisen akustiikkasuunnittelun merkitys korostuu puurakennusten suunnittelussa, sillä puu käyttäytyy ääneneristävyyden suhteen toisin kuin esimerkiksi yhtä paksu betonikerros tai kipsilevy.

hopealaakson_paivakoti_sisa2_hannu_rytky

Hopealaakson päiväkodin kaikki sisäkattopinnat ovat ääntä vaimentavia, lattioissa on askelääniä vaimentava pinnoite ja seiniä verhoavat vaimentavat materiaalit.

– Puusta voi rakentaa mitä tahansa kouluista korkeisiin kerrostaloihin ja näyttäviin toimistoihin, kuten suunnittelukohteemme osoittavat. Akustiikka ei rajoita puurakentamista, akustiikkasuunnittelun yksikönjohtaja, tekniikan tohtori Mikko Kylliäinen kertoo A-Insinööreistä.

Puurakennusten akustiikkaa siivittävät entistä paremmat mallinnus- ja laskentamenetelmät.

– Olemme kehittäneet laskennallisia menetelmiä viime vuosina isolla panostuksella niin, että pystymme laskemaan ja ennustamaan jo suunnittelupöydällä, miten ääneneristys eri tiloissa toimii. Vielä joitakin vuosia sitten tähän tarvittiin mittauksia laboratoriossa tai koerakennuksissa.

Suomalais-venäläinen koulu yleisön suosikki

Puupalkinto-kilpailun yleisön suosikiksi nousi Helsingin ensimmäinen moderni puukoulu, Suomalais-venäläinen koulu. A-Insinöörit on vastannut Senaatti-kiinteistöjen kumppanina koulun rakennesuunnittelusta, akustiikkasuunnittelusta, geosuunnittelusta sekä rakennuttamisesta.

A-Insinöörien akustiikkasuunnittelijoiden asiantuntemukseen on nojattu myös kunniamaininnan saaneessa puurakenteisessa Supercellin toimistorakennuksessa, joka sijaitsee Helsingin Jätkäsaaressa. Puupalkinnon tuomaristo luonnehti Supercellin rakennusta työympäristönä viihtyisäksi, kodikkaaksi ja akustisesti miellyttäväksi. Tässä hankkeessa A-Insinöörien laskentamenetelmät mahdollistivat uudenlaisten välipohjarakenteiden kehittämisen.

Puuinfon Puupalkinto jaetaan vuosittain kohteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Vuoden 2021 Puupalkinnon voittaja julkistettiin Puupäivässä Helsingin Messukeskuksessa 4.11.

Lisätietoja:
Mikko Kylliäinen, akustiikkasuunnittelun yksikönjohtaja, A-Insinöörit
Puh. 040 641 8959
mikko.kylliainen@ains.fi

Pekka Latvanne, projektipäällikkö, A-Insinöörit
Puh. 040 701 3747
pekka.latvanne@ains.fi

Kuvat: Hannu Rytky

Tarvitsetko akustiikkasuunnittelua?

                                      PYYDÄ TARJOUS

"Olemme kehittäneet laskennallisia menetelmiä viime vuosina isolla panostuksella niin, että pystymme laskemaan ja ennustamaan jo suunnittelupöydällä, miten ääneneristys eri tiloissa toimii."

Mikko Kylliäinen,
yksikönjohtaja,
A-Insinöörit

PUUINFON PUUPALKINTO 2021

  • Puupalkinnon voittaja on Helsingin kaupungin Hopealaakson päiväkoti, jonka akustiikkasuunnittelusta vastasi A-Insinöörit.
  • Yleisön suosikki on Suomalais-venäläinen koulu. A-Insinöörit vastasi Senaatti-kiinteistöjen kumppanina koulun rakennesuunnittelusta, akustiikkasuunnittelusta sekä rakennuttamisesta.
  • Kunniamaininnan sai Supercellin puinen toimistorakennus. A-Insinöörien laskentamenetelmät mahdollistivat hankkeessa uudenlaisten välipohjarakenteiden kehittämisen.
TILAA UUTISKIRJE