Puotilan koulu Helsingissä toteutetaan elinkaarimallilla, jolloin saadaan hiilijalanjälki minimiin.
Uutiset

Elinkaarimallilla toteutettava Puotilan ala-aste on muuntojoustava ja hiilipihi

Itä-Helsinkiin Puotilaan valmistuu syksyllä 2022 elinkaarimallilla uusi ala-aste, jonka muuntojoustavat tilat tulevat myös kuntalaisten iltakäyttöön. Suunnittelussa ja koulun toiminnassa korostuvat energiatehokkuus ja hiilijalanjäljen minimointi. A-Insinöörit toimii hankkeessa rakennuttajakonsulttina Helsingin kaupungin kumppanina.

Puotilaan nousee uusi koulu, joka on Helsingin kaupungin toinen elinkaarimallilla toteutettu kouluhanke. Puotilan entinen huonokuntoinen vanha ala-aste purettiin kesällä 2020, ja tilalle rakennetaan modernit monikäyttöiset opetustilat 530 oppilaalle ja 70 esikoululaiselle.

Koulurakennuksen runko toteutetaan hiilijalanjäljeltään kompensoiduista betonielementeistä. Sisälle on valittu akustoivia pintoja ja puuriman kaltaisia pehmeitä materiaaleja, jotka parantavat sisäolosuhteita ja muodostavat rauhallisen tilakokonaisuuden. Vastuu kohteen suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta kuuluu elinkaarihankkeen palveluntuottaja Lujatalolle 20 vuotta hankkeen valmistumisesta.

Helsingin kaupungin tavoite on tuoda Puotilan koulun uudet tilat kaikkien kuntalaisten käyttöön. Mm. liikuntasali, aula ja ruokasali on tarkoitettu myös yleisötilaisuuksiin.

– Oppimistiloja voi jakaa erilaisilla siirto- ja paljeseinillä sekä verhoratkaisuilla. Näin vastaamme jatkuvasti kehittyviin oppimisympäristö- ja opetusvaatimuksiin myös 20 vuoden kuluttua. Muuntojoustavuuden ansiosta koulun tiloissa voivat toimia iltaisin ja viikonloppuisin esimerkiksi iltapäiväkerho, työväenopisto ja liikuntakerhot, kertoo projektinjohtaja Vuokko Uusikangas Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

– Hiilijalanjälkeen pyritään vaikuttamaan myös rakennuksen käytön aikana rakentamalla ilmastoystävällisiä toimintamalleja yhdessä oppilaiden kanssa. Esimerkiksi vedenkulutusta minimoidaan hanojen ohjaustavoilla ja opastamalla koululaisia vedenkäytön säätelyyn.

Puotilan ala-asteen tilat tuodaan kaikkien kuntalaisten käyttöön. Koulurakennuksen runko toteutetaan hiilijalanjäljeltään kompensoiduista betonielementeistä.

Käyttäjätyytyväisyyden takaamiseksi oppilaat, opettajat ja kuntalaiset osallistettiin suunnittelun ohjaukseen kouluhankkeen alusta saakka. Opettajien ja oppilaiden tarpeet huomioidaan avointen tilojen rytmityksessä ja järjestelyssä sekä kalusteiden sijoittelussa ja muunneltavuudessa.

Materiaalivalinnoissa painottuvat käyttöikä ja kestävyys

A-Insinöörit toimii hankkeessa rakennuttajakonsulttina Helsingin kaupungin kumppanina. Koulun suunnittelussa ovat korostuneet energiatehokkuus ja hiilijalanjäljen minimointi rakennuksen elinkaaren alusta loppuun saakka.

– Suuri osa rakennusten elinkaaren hiilijalanjäljestä syntyy käytön aikana. Puotilan koululle suunniteltu ratkaisu alittaa 36 prosentilla opetusrakennuksille esitetyn E-luvun eli energiatehokkuuden vertailuluvun vaatimuksen. Tähän on päästy muun muassa hyödyntämällä maalämpöä rakennuksen lämmöntuotannossa, kertoo A-Insinöörien projektipäällikkö Roope Haimila.

– Kiinnitämme huomiota materiaaleihin, niiden käyttöikään ja kulutuskestävyyteen. Siten vaikutamme rakennuksen hiilijalanjälkeen ja käytönaikaisiin kustannuksiin yhdessä palveluntuottajan kanssa. Esimerkiksi koulun betonilattiat ovat kestäviä, kokonaiselinkaareltaan ympäristöystävällisiä ja muotoutuvat hyvin kohteeseensa.

Viidennes koulun käyttämästä energiasta on uusiutuvaa

Kouluhankkeen RTS-luokituksen tavoitetaso on neljä tähteä. Rakennusalan eurooppalaisiin standardeihin ja kotimaisiin käytäntöihin perustuva korkea luokitus edellyttää kosteudenhallinnan lisäksi kestävän kehityksen energiaratkaisuja.

– Yli 20 prosenttia tontin energiatarpeesta tuotetaan uusiutuvilla energiaratkaisuilla, kuten maa- ja kaukolämmön yhdistelmällä sekä koulun katolle asennettavilla aurinkopaneeleilla, Haimila kertoo.

Maa- ja kaukolämmön hybridiratkaisun ansiosta Puotilan koulun energiatehokkuuden vertailuluku on todella pieni, vain 63 kWh/m2a.

– Hybridiratkaisu ei ole kovin yleinen julkisissa hankkeissa. Kaukolämpö takaa lämmityksen toimintavarmuuden talviaikaan, ja hiilineutraali maalämpö on yksi tehokkaimmista tavoista päästä ilmastotavoitteisiin. Energiankulutusta on minimoitu myös rakennuksen vaipan tehokkaalla eristyksellä, kertoo Lujatalon projektipäällikkö Ossi Koniel.

Elinkaaripalveluja 20 vuodeksi

Helsingin kaupunki omistaa koulurakennuksen, mutta elinkaarihankkeen toteuttaja Lujatalo vastaa suunnittelun ja rakentamisen lisäksi kiinteistön olosuhteista, toiminnallisuudesta ja käytettävyydestä sekä palveluista, kuten puhtaanapidosta, huollosta ja kunnossapidosta 20 vuotta valmistumisen jälkeen.

– Elinkaarimalli tavoittelee koululle mahdollisimman pitkää käyttöikää, eikä sillä saa olla sopimuksen vastaista korjausvelkaa tai peruskorjaustarvetta elinkaarivastuun päätyttyä. Malli helpottaa kaupunkien ja kuntien toimintaa, kun vastuu rakennuksen ylläpidosta on selkeästi yksissä käsissä, Koniel kertoo.

Rakennuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelija on arkkitehtitoimisto Verstas Arkkitehdit.

Kohteessa on parhaillaan käynnissä vesikatto- ja julkisivutyöt, ja oppilaat aloittavat uudessa koulussa syksyllä 2022. Puotilan koulu on Helsingin kaupungin toinen elinkaarimallilla toteuttama kouluhanke kesällä 2021 valmistuvan Vuosaaren koulun jälkeen.

Lisätietoja:
Vuokko Uusikangas, projektinjohtaja, Helsingin kaupunki
Puh. 040 829 3451
vuokko.uusikangas@hel.fi

Roope Haimila, rakennuttajakonsultti, projektipäällikkö, A-Insinöörit
puh. 040 823 1230
roope.haimila@ains.fi

Ossi Koniel, projektipäällikkö, Lujatalo
Puh. 044 585 2941
ossi.koniel@luja.fi

Kuvat Verstas Arkkitehdit Oy

"Hiilijalanjälkeen pyritään vaikuttamaan myös rakennuksen käytön aikana rakentamalla ilmastoystävällisiä toimintamalleja yhdessä oppilaiden kanssa." 

Vuokko Uusikangas
projektinjohtaja
Helsingin kaupunki

TILAA UUTISKIRJE