Vekarasalmen silta, Sulkava

Vekarasalmen silta, Sulkava

RILin tunnustuspalkinto Vuoden Silta 2020 on myönnettiin Vekaransalmen sillalle. Vuonna 2019 valmistunut, Saimaan Vekaransalmessa Sulkavalla Etelä-Savossa sijaitseva silta on tyypiltään teräksinen jatkuva liittopalkkisilta. Kokonaispituudeltaan 639,3 -metrinen silta on Suomen viidenneksi pisin silta.

Silta parantaa merkittävästi liikenteen sujuvuutta salmen kohdalla, sillä se korvaa vuonna 1995 käyttöönotetun lossiyhteyden. Keskimääräinen ajoneuvoliikenne salmen kohdalla on ollut noin 800 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Hankkeessa jouduttiin huomioimaan useita ympäristön asettamia reunaehtoja. Silta sijaitsee Natura-alueella ja Saimaan norpan pesintäalueella. Osin tästä syystä sillan perustustavaksi määräytyi porapaalu, jotta vältyttäisiin norppaa häiritseviltä räjäytystöiltä. Siltapaikalla sijaitseva syväväyläreitti oli rakennustöistä huolimatta pidettävä avoinna koko vesiliikennekauden ajan. 

Vekaransalmi on osana Saimaan syväväylää, jonka syvyys salmen kohdalla on 4,2m.
Vesiliikenteen osuus Vekaransalmen kohdalla on n. 1000 alusta vuodessa, proomuja kulkee lähes saman verran. Liikennepaikka sijoittuu Pihlajaveden Natura-alueelle.

Sillan päällysrakenne on liittopalkkirakenne, joka muodostuu kahdesta rakennekorkeudeltaan muuttuvasta teräspalkista ja teräsbetonisesta kansilaatasta. Teräspalkkien väliin sijoittuu poikkiristikko- ja poikkipalkkirakenteita.

Insinööritoimisto Ponvia Oy vastasi sillan päällysrakenteen suunnittelusta.

 

Sijainti

Sulkava

Asiakas

Väylävirasto

Palvelumme

Siltojen ja taitorakenteiden suunnittelu

Laajuus

639,3 m

Palkinnot

Vuoden silta 2020 (RIL)

Vuoden Infratyömaa 2018 (Rakennuslehti)

Valmistumisvuosi

2019

Muita referenssejämme

Joensuun ratapiha, Joensuu

Joensuun ratapiha, Joensuu

Pispalan Haulitorni, Tampere

Pispalan Haulitorni, Tampere

Hallinojan ratasilta - Tampereen raitiotie, Tampere

Hallinojan ratasilta - Tampereen raitiotie, Tampere

Isoisänsilta, Helsinki

Isoisänsilta, Helsinki

Länsilaituri ja satamakenttä, Oritkarin satama

Länsilaituri ja satamakenttä, Oritkarin satama