Gösta’s pavilion, Mänttä

Gösta’s pavilion, Mänttä

An international design competition was held for Serlachius Museum Gösta’s extension in 2010–2011. The building houses three exhibition spaces (ranging in area from 100 m² to 600 m²), a reception hall, a museum shop and restaurant, offices for the personnel, and appropriate storage and restoration facilities for the museum’s works of art. The extension is connected to the old manor building with a covered glass corridor. Glulam beams, which are visible in the external and internal walls, serve as the basic structures. Glass and wood surfaces alternate in the façade. Gösta’s pavilion was selected as Wooden Structure of the Year in 2014. 

Location

Mänttä

Client

Gösta Serlachiuksen taidesäätiö

Services

Wood structures, Cultural facilities

Size

5 700 brm²

Cost

20 M€

Completion

2016

Our other references

Library and culture centre, Nokia

Library and culture centre, Nokia

Kaarina Hall, Kaarina

Kaarina Hall, Kaarina

Old Academy Building, Turku

Old Academy Building, Turku

Hatanpää Manor, Tampere

Hatanpää Manor, Tampere

Tampere Hall, Tampere

Tampere Hall, Tampere

Metso city library, Tampere

Metso city library, Tampere