Referenssit

Meripaviljonki – panoraamaravintola, joka liikkuu merenpinnan mukana

Helsingin Hakaniemen Säästöpankin rannassa sijaitseva, veden päällä kelluva Meripaviljonki nousee ja laskee merenpinnan vaihtelujen mukaan. Rakennesuunnittelussa pantiin peliin uskallus ja luovuus.


Kaunis, kelluva näköalaravintola on houkutellut kävijöitä Helsingin Eläintarhanlahdelle vuodesta 2004. Lumpeen muotoisen pohjan suunnitteluun on haettu vaikutteita  laivanrakentamisesta. 

Myös A-Insinöörien suunnittelema vedenalainen aisarakenne on ainutlaatuinen: se mahdollistaa rakennuksen liikkumisen merenpinnan mukana –0.9 metristä +2.5 metriin.

– Meripaviljongin kohdalla oli tärkeää, että mukana oli sellaisia suunnittelijoita, joilla oli luova ja ennakkoluuloton ote ratkaistaviin kysymyksiin, rakennuttajana toimineen Helsingin Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Bergholm sanoo.

Liike otettiin huomioon rakennesuunnittelussa

Merenpohjaan asennettiin porapaalujen varaan teräsrakenteiset kehikot, jotka valettiin betonilla vedenalaisena valuna. Teräskehikkoon kiinnittyy ponttonista teräsrakenteiset aisastot, jotka mahdollistavat pystysuuntaiset liikkeet.

Ravintolarakennus ja sen rantapenkereeseen yhdistävät käynti- ja huoltosillat liikkuvat vedenpinnan vaihteluiden mukana vedenalaisten ankkurointilaatikoiden ja aisastojen ansiosta.

Merenpinnan liikkeet otettiin huomioon myös lvi-suunnittelussa. LVI-, sähkö- ja kaukolämpöputket sekä olut- ja virvoitusjuomahanat kulkevat Graniittilinnasta Meripaviljonkiin ensin maan alla ja sitten käyntisiltojen alla. Putkille ja hanoille suunniteltiin liikevarakaivo, jolloin myös niissä on joustovaraa merenpinnan liikkeen verran.

Teräsrakenne kannattelee Meripaviljonkia

Itse paviljonkirakennusta kannattelee teräksinen runko.

Lumpeeenmuotoisen rakennuksen teräsrakenteet ovat eri tasossa, mutta yhtyvät pieneen keskiöympyrään. Se vaati rakenteiden oikeanlaista sijoittamista ja yhteensovittamista sekä kuormien jakamista oikein.

Laadukasta lopputulosta siivitti 3D-mallinnus. 

Helsingin Hakaniemen rannassa sijaitseva Meripaviljonki kelluu veden päällä.

Ravintolan lasijulkisivut vaativat rakennuspaikkakohtaisen hyväksynnän, sillä ne on suunniteltu ja asennettu yksilöllisesti rakennuskohteeseen. 

Ainutlaatuinen toteutettiin luovalla ja rohkealla otteella

Jorma Bergholm pitää A-Insinöörien rohkeaa panosta tärkeänä tekijänä rakennuksen onnistumisessa.

– Meille vakuutettiin hankkeen alussa, että kelluvan rakennuksen on oltava symmetrinen, muuten se on mahdoton toteuttaa. A-Insinöörit olivat kuitenkin alusta lähtien sitä mieltä, että tämä ei pidä paikkaansa, vaan huolellisten tasapainolaskelmien avulla arkkitehdin suunnitelmat kyllä onnistuvat, hän toteaa.

Bergholm on kokonaisuuteen tyytyväinen.

– Kaikki hankkeen osapuolet ovat ymmärtäneet olevansa mukana tekemässä jotain täysin ainutlaatuista. He ovat itsekin pitäneet, joistakin vastoinkäymisistä huolimatta, projektia uransa jännittävimpänä ja mielenkiintoisimpana.

Suunnittelisimmeko sinunkin kohteesi? 

OTA YHTEYTTÄ

KYSY LISÄTIETOJA
Seppo Raiski
Seppo Raiski

yksikönjohtaja, korjaus- ja asiantuntijapalvelut
+358 40 042 2591
seppo.raiski@ains.fi
Etelä-Suomi

"Kaikki hankkeen osapuolet ovat ymmärtäneet olevansa mukana tekemässä jotain täysin ainutlaatuista."

Jorma Bergholm,
puheenjohtaja
Helsingin Työväenyhdistys

RAKENNESUUNNITTELUN TAITOA

Vaativatkin ratkaisut onnistuvat 3D-mallintamisen avulla.

LUOVAA INSINÖÖRIOSAAMISTA

Ennakkoluulottomalla otteella vaikeasta, mahdottomastakin, tehtiin mahdollista. 

MERIPAVILJONKIN KULMAKIVET

  • A-Insinööri toteutti rakenteet arkkitehti Simo Freesen piirtämään 400 m²:n paviljonkirakennukseen. 
  • Ainut kelluva julkinen ravintolarakennus Helsingissä valmistui 2004.
  • Merenpinnan vaihteluihin vastattiin vedenalaisilla aisastorakenteilla.
  • Tuuliolosuhteet taklattiin vahvalla lasirakenteella.
  • Jääkuorma hallittiin pitämällä rakennuksen ympäristö sulana.
  • Ravintolan pohjan suunnitteluun on otettu vaikutteita laivanrakentamisesta.
Tutustu referensseihimme
Previous Next