Leppävaaraan nouseva toimistoympäristö OOPS on suunniteltu pitkää elinkaarta varten.
Referenssit

OOPS on kestäväksi suunniteltu toimitilaympäristö muuntuvaan työhön

Espoon Oasis of Professionals -alueen toimistotalot on suunniteltu kestämään vuosisadan. BREEAM Excellent -sertifikaatti takaa kestävän kehityksen laaja-alaisen huomioon ottamisen. Ekologisuuteen ja muunneltavuuteen on vastattu myös rakennesuunnittelussa.

Espoon Leppävaaraan nousee uusi kaupallinen alue, Oasis of professionals, jonka suunnittelun ja toteutuksen jokaisessa vaiheessa huomioidaan ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ensimmäiset, syyskuussa 2021 käyttöön otetut toimistorakennukset on suunniteltu kestämään sukupolvelta toiselle

NCC Property Developmentin kehittämä OOPS on yksi pääkaupunkiseudun suurimmista kiinteistökehityshankkeista. Alueelle rakennetaan kaikkiaan lähes 80 000 neliömetriä toimisto- ja liiketilaa, vapaa-ajantiloja sekä hotelli.

Jo yksin sijainti Kehä I:n, pääjunaradan ja tulevan Raide-Jokerin solmukohdassa tukee kunnianhimoisia kestävän kehityksen tavoitteita. Mutta ilman oivallisia suunnittelupöydillä mietittyjä ratkaisuja jäätäisiin kauas niin elinkaari- ja ilmastotavoitteista kuin toimitila-asiakkaille tärkeästä korkeasta ympäristöluokituksesta.

oops_atrium_akifoto-1
OOPSin tietomallinnus palkittiin kunniamaininnalla Tekla BIM Awards Suomi ja Baltia 2021 -kilpailussa. 

Rakennesuunnittelulla taloudellisuutta ja pitkää ikää

OOPSissa rakenteet on suunniteltu mahdollisimman optimaalisesti rakennusten elinkaarta ajatellen.

– Olemme ottaneet kaikissa materiaalivalinnoissa huomioon ekologisuuden ja pitkäkestoisuuden. Yksi esimerkki on toimistorakennusten julkisivu, jossa on käytetty erinomaisesti kestävää komposiittia. Yleensä toimistorakennusten iäksi luvataan 50 vuotta, mutta me olemme suunnitelleet talot kestämään seuraavat 100 vuotta, yksikönjohtaja Jukka Oja-Lipasti A-Insinööreistä kertoo.

BREEAM Excellent -tason toimistotalojen suunnittelua ja rakentamista ohjaa ympäristöluokituksen viisiportainen järjestelmä, joka tukee ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää toteutusta.

– Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki asiat suurista pieniin yksityiskohtiin, esimerkiksi vesihanojen tulee täyttää tietyt veden virtaamalle asetetut arvot, kertoo projektipäällikkö Riikka Rautavaara hanketta yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana toteuttaneesta NCC:sta.

Suunnitteluryhmä, johon A-Insinöörien rakenne- ja geosuunnittelijoiden lisäksi kuuluu mm. pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaava Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit, on ollut mukana hankkeessa kehitysvaiheesta lähtien.

oops_akifoto_1200
Espoon uusi Oasis of Professionals -toimistoympäristö rakentuu Kehä I:n ja Turun radan kulmaukseen. Hatsinanpuistona tunnettu alue rytmittyy viihtyisästi alueen läpi virtaavan Monikonpuron ympärille.

Kerrokset monia käyttäjiä varten

OOPSin ensimmäisten toimistotalojen suurimmat käyttäjät ovat ohjelmistoyritys Trimble Solutions sekä sijoittajaomistaja Eläkevakuutusyhtiö Varma.

– A-Insinöörien suunnittelemat rakenteet mahdollistavat kerroksissa jopa kuusi eri käyttäjää. Muuntojoustavuutta tukee, että neuvotteluhuoneet ovat niin kerroksissa kuin ala-aulassakin omina ryhminään, Riikka Rautavaara kertoo.

Suurimpien käyttäjien toiveita on kuultu toteutuksessa.

– Toimistorakennuksessa on esimerkiksi kaksi pääsisäänkäyntiä, toinen Trimblen ja toinen muiden käyttäjien käyttöön. Trimblen ala-aulaan on suunniteltu myös koulutus- tai yleisötilaisuuksia palveleva auditoriotila teräsrunkoisine katsomoineen, Rautavaara esittelee.

Luonnonvaloa sisään tuovat lasipinnat ja atrium

Lopputulos on hioutunut rakenteeksi, jossa rungossa on teräsliittopilarit, WQ-palkit ja pääosin ontelolaatat. Julkisivut ovat termorankaelementeistä sekä alumiinilasia.

Rakennusten keskellä on atrium, jossa teräsrungon päällä lepää lasikattorakenne. Sisäseinien suurten lasipintojen kautta luonnonvalo pääsee työ- ja neuvottelutiloihin.

– Luonnonvalon hyödyntäminen on ekologista, mutta toisaalta suora auringonvalo kerryttää ylimääräistä lämpöä sisätiloihin. Rakennuksen muodot ja rakenteet suojaavat kovalta auringonpaahteelta, esimerkiksi suuret valoaukot on sijoitettu varjoisiin syvennyksiin. Energiaa säästyy, kun ylimääräistä viilennystä ei tarvita. Työn aikana panostettiin myös paljon mm. kosteudenhallintaan, Oja-Lipasti kertoo.

Teräsliittorunko sekä termorankaelementtijulkisivut mahdollistivat sen, että rakennukset saatiin nopeasti säänpitäviksi ja sisätilat lämpimiksi.

oops_luonnonvalo_akifoto

OOPSin eri kerroksissa on mahdollista olla jopa kuusi eri organisaatiota tilojen käyttäjinä. Muuntojoustavuutta tukee, että neuvotteluhuoneet ovat niin kerroksissa kuin ala-aulassakin omina ryhminään

Muuntojoustavuus takaa pitkän elinkaaren

Talotekniikan suunnittelu oli kesken, kun rakentaminen alkoi, ja hoikat teräsliittopilarit ja pääosin vain ontelolaattojen korkuiset teräpalkit helpottivat talotekniikan sijoittelua ja reititystä. Riikka Rautavaaran mukaan valitulla ratkaisulla päätekniikkavedot on saatu käytävien kattoihin eli keskitetty tiettyihin kohtiin.

– Talotekniikka ja sen muunneltavuus ovat tärkeä osa muuntojoustavuutta ja yksi tärkeä rakennevalintoihin vaikuttava tekijä, Riikka Rautavaara korostaa.

– Perusajatuksena ovat joustavat tilat, joista voi tehdä sekä pääkonttoritasoista että monelle toimijalle tarkoitettua toimistokokonaisuutta. Joustavan talotekniikan sekä kevyiden väliseinien avulla on saatu tilaa, jossa muunneltavuutta rajoittavat vain hissi- ja porraskuilut, ulkoseinät sekä vähäisessä määrin pilarit, Jukka Oja-Lipasti kertaa.

Korkealla oleva pohjavesi lisäsi vaativuutta

Elokuussa 2021 valmistuneet OOPS’in osat nousevat 7. ja 13. kerrokseen ja on rakennettu pääosin elementeistä, jotka lähtevät pitkien lyöntipaalujen päällä olevista anturoista. Poikkeuksena ovat paikalla valetut väestönsuojatilat sekä pysäköintitalon paikalla jännitetyt palkit ja tasot.

A-Insinöörien vastuulla on ollut hankkeessa paitsi rakenne-, myös geo- ja kunnallistekninen suunnittelu. Hatsinassa ympäristön rajoitukset, kuten alueen läpi virtaava Monikonpuro ja rantarata aiheuttivat sen, että nykyisten ja tulevien rakennusten käyttöön suunniteltiin yli 300 metriä pitkät siirtolinjat.

Koska pohjavesi on alueella varsin korkealla, mm. pysäköintilaitos on kokonaan maan päällä ja rakennuksia oli nostettava, jotta salaojitukset ja kuivatuskerrokset voitiin toteuttaa järkevästi.

OOPS lämmitetään kaukolämmöllä ja viilennetään kaukokylmällä. Yksi erikoisuus on, että myös tulevien, suunnitteluasteella olevien rakennusten kaukolämpö- ja kylmäputket kulkevat valmistuneen pysäköintitalon alla. Pysäköintitalon katolle on taas varauduttu asentamaan aurinkopaneelit, mikä sekin luo eväät ekologisuustavoitteille.

oops_sisatiat_akifotoOOPSin ensimmäiset, syyskuussa 2021 käyttöön otetut toimistorakennukset on suunniteltu kestämään sukupolvelta toiselle.

Kuvat: Akifoto

Suunnittelisimmeko sinunkin kohteesi?

OTA YHTEYTTÄ

 

KYSY LISÄTIETOJA

Jukka Oja-Lipasti

Jukka Oja-Lipasti

johtava erikoissuunnittelija

rakennesuunnittelu

+358 40 0609 365 jukka.oja-lipasti@ains.fi Espoo

 

"Perusajatuksena ovat joustavat tilat, joista voi tehdä sekä pääkonttoritasoista että monelle toimijalle tarkoitettua toimistokokonaisuutta."

Jukka Oja-Lipasti,
yksikönjohtaja,
A-Insinöörit

BREAAM EXCELLENT

BREEAM Excellent -tason toimistotalojen suunnittelua ja rakentamista ohjaa ympäristöluokituksen viisiportainen järjestelmä, joka tukee ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää toteutusta.

KAUKOKYLMÄ JA -VIILEÄ

OOPS lämmitetään kaukolämmöllä ja viilennetään kaukokylmällä.

LUONNONVALOA

Sisäseinien suurten lasipintojen kautta luonnonvalo pääsee työ- ja neuvottelutiloihin.

OASIS OF PROFESSIONALS

  • Elokuussa 2021 valmistuivat koko alueen talonrakentamisen käynnistäneet OOPS’in A- ja B-toimistotalo sekä niitä ja myös OOPS’in jatko-osia palveleva maanpäällinen pysäköintitalo.
  • A-osa on noin 13 500, B-osa 10 300 ja P-talo 11 000 brm2:n kokonaisuus. A-osassa jokaisen kerroksen kerrosala on vajaat tuhat ja B-osassa reilut tuhat neliötä.
  • Konseptin kehittäjä: NCC Property Development
  • Pää- ja arkkitehtisuunnittelu Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit
  • A-Insinöörien vastuulla rakenne-, geo- ja kunnallistekniikan suunnittelu.
A-Insinöörien ppas vähähiiliseen rakennuttamiseen