siltasairaala_arkkitehtisuunnittelu_rakennesuunnittelu-tuomasuusiheimo
Uutiset

Älykkäitä ja asiakaslähtöisiä sairaaloja – IHDA-allianssi vie suomalaista sairaalasuunnittelun huippuosaamista Eurooppaan

Suomalaisen sairaalarakentamisen asiantuntijayritykset ovat käynnistäneet yhdessä Integrated Hospital Design Alliance (IHDA) -hankkeen, jossa edistetään teknisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen suomalaisen sairaalasuunnitteluosaamisen vientiä Eurooppaan.

Kansainvälisesti edelläkäyvää suomalaista sairaalasuunnittelun osaamista viedään Eurooppaan allianssissa, joka yhdistää terveydenhuollon toiminnan asiantuntijat ja palvelumuotoilijat, arkkitehdit ja pääsuunnittelijat, lvia-suunnittelijat, rakennesuunnittelijat sekä projektijohtamisen asiantuntijat.

Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-hankkeessa ovat olleet mukana sairaalasuunnittelun kärkiyhtiöt Granlund, A-Insinöörit (AINS Group), Nordic Healthcare Group, AW2-arkkitehdit sekä Integrated Healthcare Design. Uusina yrityksinä hankkeeseen tulivat mukaan Vison ja K2S arkkitehdit elokuussa 2022. Kaikilla asiantuntijayrityksillä on kokemusta 2000-luvun merkittävistä sairaalahankkeista Suomessa.

IHDA-hankkeen tavoitteena on luoda tunnettuutta ja kiinnostusta Suomen sairaalauudistuksissa hioutuneeseen tekniseen ja toiminnalliseen osaamiseen ja tarjota sitä Euroopan sairaalarakentamisen ja terveydenhuollon uudistamisen hyödyksi.

Allianssin yritysten toisiaan täydentävä osaaminen tukee älykkäiden, asiakaslähtöisten ja toiminnallisesti tehokkaiden sairaaloiden kokonaisvaltaista suunnittelua ja rakennuttamista aina hankkeen ensiaskelista tilojen käyttöönottoon ja ylläpitoon.

Vientivaltteja toiminnallisuus, terveellisyys ja yhteistoiminta

Muun muassa itäisen Euroopan maissa on edessä merkittäviä sairaalahankkeita sosiaali- ja terveyssektorin uudistustarpeen vuoksi.

– Suomen sairaalahankkeissa on aktiivisesti ratkottu rakennuksiin, teknologiaan ja terveydenhuollon tarpeisiin liittyviä haasteita. Meillä kehitetyt uudet toimintamallit, menetelmät ja tekniset ratkaisut ovat hyödyksi monissa Euroopan maissa, jotka ovat nyt samojen haasteiden edessä, Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Vasara sanoo. –

– Suomalaisen terveydenhuollon tunnuslukuja ja hienoja saavutuksia arvostetaan ulkomailla korkealla ja toisaalta myös suomalaista suunnitteluosaamista ja työmoraalia kunnioitetaan – tästä yhtälöstä syntyy hyvin paketoituna houkutteleva vientituote, toimialajohtaja ja pääsuunnittelija Matti Anttila AW2-arkkitehdeistä sanoo.

Yksi suomalaisen sairaalasuunnittelun suurimpia vahvuuksia on keskittyminen toiminnallisiin tarpeisiin. Käyttäjälähtöisen suunnittelun menetelmät ja sitä tukevat digitaaliset 3D- ja VR-työkalut ovat terveydenhuollon hankkeissamme arkea, joilla tilat suunnitellaan ja mitoitetaan henkilöstön ja asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Muuntojoustavilla ratkaisulla varaudutaan vastaamaan myös tulevaisuuden tarpeisiin.

– Hyvällä teknisellä ja toiminnallisella suunnittelulla voidaan varmistaa sekä rakentamisen sujuvuus annetussa budjetissa että toiminnan asiakas- ja käyttäjälähtöisyys sekä taloudellisuus, johtaja Antti Alho Nordic Healthcare Groupista sanoo.

Suomessa on ymmärretty paitsi käyttäjien ja suunnittelijoiden myös tilaajan, eri suunnittelualojen ja rakentajien yhteistyön merkitys. Tätä nykyä valtaosaa merkittävistä sairaalahankkeista viedään Suomessa eteenpäin alliansseissa, joissa osapuolet toimivat yhteisten tavoitteiden eteen yhteisessä organisaatiossa.

– Avoin ja tehokas yhteistoiminta tilaaja- ja käyttäjäorganisaation sekä suunnittelu- ja rakennusketjun kanssa on keskeinen tekijä suurhankkeiden onnistumisessa. Kokemuksemme yhteistoiminnallisuudesta sairaalarakentamisessa on ainutlaatuista ja viennin valttikortti maailmalla, AINS Groupin (A-Insinöörit) toimitusjohtaja Jyrki Keinänen sanoo.

Myös tilojen terveellisyys ja turvallisuus edustavat moderneissa suomalaisissa sairaaloissa maailman kärkeä. Turvallisuus huomioidaan suunnittelussa palontorjuntaratkaisuista myrkyttömiin sisustusmateriaaleihin ja huipputason sisäilma- ja rakennusfysikaalista tutkimusta hyödynnetään rakenne- ja ilmanvaihtoratkaisujen suunnittelussa. Koronapandemian vuoksi myös ilmanvaihdon merkitys on sairaalatiloissa korostunut.

Digitaalisuudella energiatehokkaampaa ja sujuvampaa sairaala-arkea

Tietomallintaminen (BIM, Building Information Modelling) eli rakenteiden ja taloteknisten ratkaisujen kuvaaminen digitaalisessa muodossa tehostaa sairaaloiden suunnittelun ohjausta ja rakentamista sekä sairaalakiinteistöjen ylläpitoa ja energiatehokkuutta. BIM:n osaajina IHDA-yritysryhmän suunnittelijat ovat kansainvälistä kärkeä.

Digitaaliset ratkaisut ovat myös terveysalan ammattilaisten ja asiakkaiden tukena helpottamassa arkea ja sujuvoittamassa hoitoprosesseja.

Energiankäyttö on merkittävin sairaaloiden hiilijalanjäljen aiheuttaja. Energiankäytön vähentämiseen allianssi on kehittänyt innovatiivisia ratkaisuja, joissa hyödynnetään energiankierrätystä ja uusiutuvia energialähteitä, kuten aurinkoenergiaa ja maalämpöä. Fiksusti suunniteltu ja ylläpidetty sairaala säästää energiaa ja pienentää hiilijalanjälkeään.

IHDA-hanketta rahoittaa osin Business Finland.

Lisätietoja:
Jyrki Keinänen, toimitusjohtaja, A-Insinöörit
puh. 040 662 5662
jyrki.keinanen@ains.fi

Matti Anttila, toimialajohtaja, arkkitehtisuunnittelu (AW2-arkkitehdit)
puh. 040 861 3740
matti.anttila@aw2.fi

Vientiryhmän verkkosivut ihda.fi

 

"Kokemuksemme yhteistoiminnallisuudesta sairaalarakentamisessa on ainutlaatuista ja viennin valttikortti maailmalla."

Jyrki Keinänen
toimitusjohtaja
A-Insinöörit

TILAA UUTISKIRJE