Makasiinirannan suunnittelukilpailussa jatkoon Elävä Eteläsatama -ryhmän ehdotus Ahti.
Uutiset

Monitasoinen, kaupunkilaiset osallistava Ahti valittiin jatkoon Eteläsataman suunnittelukilpailussa

Elävä eteläsatama -suunnitteluryhmän monitasoinen, kaupunkilaiset osallistava ehdotus on valittu jatkoon Helsingin Makasiinirantaa kehittävässä suunnittelukilpailussa. Työryhmässä ovat mukana A-Insinöörien kanssa Ålandsbanken, Arkkitehdit Tommila ja Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen sekä VSU.

Helsingin Eteläsataman Makasiinirannan laatu- ja konseptikilpailussa on päässyt jatkoon neljä parasta ehdotusta. Elävä Eteläsatama -ryhmän Ahti on monen eritasoisen idean onnistunut yhteensovitus, työryhmä kertoo.

Tuomariston mukaan Ahti-ehdotuksessa yhdistyy ammattitaitoisesti kaupunkisuunnittelu, arkkitehtuuri, julkiset ulkotilat, kestävän kehitys sekä monipuoliset toiminnot. Jatkoon päässeihin ehdotusten valinnassa painotettiin etenkin idean istumista Eteläsataman ikoniseen maisemaan, ehdotuksen toimivuutta ja toteutettavuutta käytännössä, kävely- ja ulkotilojen huomioimista sekä ilmastoviisautta.

– Ahdissa on keskeistä, että korttelirakenne ja rakennusmassan profiili sovittautuvat historialliseen ympäristöön. Suunnitelma on myös toiminnallisesti monipuolinen. Kaikille avoimet ulko- ja sisätilat ovat tärkeässä roolissa. Ratkaisuissa korostuu Itämeri-teema, luonnon läsnäolo muutoinkin sekä hiilineutraalius täysipainoisesti ja tosissaan, pääsuunnittelija Miia-Liina Tommila kertoo.

Makasiiniranta_Ahti - Illustration - Interior_1920

Makasiinirannan suunnittelukilpailun ehdotuksessa Ahti korostuvat kaikille avoimet ulko- ja sisätilat. 

Ehdotuksen arkkitehtisuunnittelua tekevät yhteistyössä Arkkitehdit Tommila ja Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen. Maisemasuunnittelusta vastaa VSU Maisema-Arkkitehdit. Projektinjohtajana ja kestävän kehityksen sekä teknisten ratkaisujen asiantuntijana suunnitteluryhmässä toimii A-Insinöörit.

Makasiininranta on Helsingin sydän ja kuuluu ihmisille

Eteläsatama on työryhmän mielestä Suomen kaunein ja paras rakennuspaikka.

– Se edustaa Suomea ja suomalaisuutta, saavut sinne sitten katuja pitkin kävellen tai veneellä maailmalta. Ehdotuksessamme Makasiininranta on Helsingin sydän, joka kuuluu ihmisille, jossa on jatkuvasti uusia juttuja ja jossa helsinkiläiset käyvät säännöllisesti, arkkitehti Hilla Rudanko sanoo.

Makasiiniranta_Ahti - Illustration - Seaside Promenade_1920

Tuomariston mukaan Ahti-ehdotuksessa yhdistyy ammattitaitoisesti kaupunkisuunnittelu, arkkitehtuuri, julkiset ulkotilat, kestävän kehitys sekä monipuoliset toiminnot.

– Meillä on ollut huikean hienoja ajatusriihiä, missä kaikilla on ollut idearikas ja innovatiivinen asenne ja draivi löytää uutta. Kaikki ovat tuoneet kekoon jotakin tärkeää, yksikönjohtaja Anssi Juntunen A-Insinööreistä kiittelee.

Toukokuussa 2021 käynnistynyt, kaksivaiheinen laatu- ja konseptikilpailu rajoittuu Eteläsatamassa Vanhan kauppahallin ja Olympiaterminaalin väliselle alueelle. Jatkoon valitut ryhmät laativat tarkennetut kilpailuehdotukset kesäkuun 2022 loppuun mennessä, jonka jälkeen niitä voi kommentoida Kerro kantasi -palvelussa.

Makasiinirannan kilpailun voittaja julkistetaan loppusyksyllä 2022. Kilpailun voittanut ryhmä jatkaa alueen suunnittelua kumppanuuskaavoituksena yhteistyössä kaupungin kanssa.

Lisätietoja:
Anssi Juntunen, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
Puh. 044 343 6205
anssi.juntunen@ains.fi

"Ratkaisuissa korostuu Itämeri-teema, luonnon läsnäolo muutoinkin sekä hiilineutraalius täysipainoisesti ja tosissaan."

Miia-Liina Tommila
pääsuunnittelija
Arkkitehdit Tommila

 

TILAA UUTISKIRJE