Asiantuntija-artikkelit

Tahtirakentaminen lisää laatua ja säästää aikaa – 5 myyttiä tahtituotannosta

Rakennushanke valmistuu virheineen ja puutteineen, joita korjaillaan valitusten ja tarkastusten jälkeen – tätäkö oikeasti halutaan? Yksi lääke parempaan rakentamiseen on tahtituotanto. Tahtirakentamiseen liitetään monta turhaa myyttiä, jotka täytyy murtaa, kirjoittaa Unto Hartikainen.

Suomessakin on virinnyt kiinnostus tahtirakentamiseen, jossa keskitytään työvaiheiden tarkempaan suunnitteluun, jaksottamiseen, vuorovaikutukseen ja laatuun. Tähän tarvitaan ehkä enemmän työjohtoa, mutta lopulta kokonaisuus tulee laadukkaammaksi ja jopa edullisemmaksi – ja rakennukset valmistuvat entistä nopeammin ja parempina.

Koska tahtituotantohankkeita on toteutettu Suomessa vasta kourallinen, osaamistakaan ei ole vielä kertynyt paljon. Mutta oppia kertyy, kun alkaa rohkeasti kokeilla ja tehdä!

Tahtihankkeen ideologia on yksinkertainen ja edut kiistämättömät. Käytännön toteutus vaatii kuitenkin osaamista, ymmärrystä ja sitkeyttä hankkeen kaikilta osapuolilta.

Miten siis ottaa käyttöön tahtituotanto omassa hankkeessaan? Miten se pitäisi huomioida kilpailutuksissa ja sopimuksissa? Tässä me A-Insinöörit voimme auttaa: oikein tehdyt sopimukset ohjaavat ja kannustavat siihen, että toteutusmalli on niin rakennuttajalle kuin rakennusliikkeille kannattava.

Myytti 1. Suunnitelmat eivät valmistu tahdin mukaisesti, ja suunnitelmien muutokset sotkevat tahtituotantoa

Tässä on rakennuttajilla ja hankkeen tilaajilla näytön paikka, sillä heillä on valta luoda tahtituotannon puitteet. Kun tahtituotanto on suunniteltu etukäteen hyvin ja myös muutoksille on varattu tahdistetusti aikaa, työmaalla voidaan keskittyä tahtien toteuttamiseen.

Suunnittelu kuuluu osaksi tahtituotantoa siinä missä itse rakentaminenkin. Yhteensovittaminen vaatii projektin johdolta erityistä osaamista, mutta on palkitseva prosessi! Tahtituotannon edellytyksiä luodaan myös loppukäyttäjien sopimuksissa, joiden tulee muutoshallinnan näkökulmasta olla tahtiyhteensopivia.

Myyytti 2. Tahtituotanto ei motivoi kaikkia osapuolia

Ongelma ratkeaa hyvin valmistelluilla sopimuksilla, jotka kaikki osapuolet pääurakoitsijasta yksittäiseen asentajaan hyväksyvät. Sopimuksista pitää myös ilmetä, millä tavoin jokainen lopulta hyötyy tahtituotannosta. Niin työntekijöille, aliurakoitsijoille kuin muillekin osapuolille on tehtävä kirkkaaksi hankkeen tahtituotannon periaatteet ja sopimukset.

Kannustinmalleja on olemassa vielä vähän, ja kehotan pohtimaan niitä lisää! Yksi ratkaisu voi olla vaikkapa mobiilikuittaus tahtialueen valmistumisesta ja siihen kytketty välitön maksusuoritus aliurakoitsijalle. Tahtien toteuttamisen pitää olla houkuttelevaa, ja tilaajienkin kuten koko muun toimintaketjun tulisi sitä tukea.

Myytti 3. Työvaiheita ei tehdä täysin valmiiksi, mikä johtaa kaaokseen

Niin, tämähän on se nykyinen normaali – joka ei todellakaan toimi tahtihankkeissa! Tahtituotannossa laatuun ja viimeistelyyn vaikutetaan sopimuksilla, maksueräjärjestelyillä sekä huomattavasti terävöitetyillä yhteistoimintavelvoitteilla.

Tärkeää on edistää ammattiylpeyttä: tehdään omasta valmistuneesta työstä henkilökohtainen kunnia-asia. Jo se, että edeltävän vaiheen tehnyt työntekijä kohtaa työmaalla seuraavan tekijän, kannustaa hyvään suoritukseen.

Myytti 4. Tahtituotanto vaatii toteuttajalta erityisosaamista ja sitoo enemmän resursseja kuin perinteinen tuotantotapa

Tämä on totta, mutta vain tahtituotannon alkupään hankkeissa. Elämä helpottuu, kun rakennushankkeessa mukana olevat oppivat mallin ja oppi leviää, myös alihankkijaportaissa. Sekin on syytä muistaa, että kaikki laadukkaasti tehty työ vaatii riittävät ja osaavat resurssit. Hyvä laatu ja ajallaan valmistunut työ harvoin toteutuvat vahingossa.

Myytti 5. Tahtituotannolla tekeminen ei houkuttele nykyisillä sopimuksilla

Tämä on tahtituotannon tärkein pointti: rakennushankkeen tilaajalla on keskeinen rooli ja parhaat mahdollisuudet vaikuttaa siihen, että tahtituotanto on houkuttelevaa. Tilaajan ja päätoteuttajan yhdessä sopimat toimintamallit sekä niihin kytketty kaupallinen malli kannustavat tahtien onnistumiseen aikataulussa.

Kannustan ainakin suurimpia rakennuttajia linjapäätökseen: Toistettavia piirteitä sisältävät hankkeet toteutetaan tahtituotannolla, ja päätoteuttajaksi pääseminen edellyttää tahtituotannon käyttöä sovittavassa mittakaavassa.

Jotta tahtihanke onnistuu, sen toteuttamisen pelisäännöt pitää kirjata käyttäjäsopimuksiin, konsulttisopimuksiin, pää- ja sivu-urakkasopimuksiin sekä aliurakkasopimuksiin ja aina työntekijöiden ohjeisiin asti.  Lue lisää: Tervetuloa tahtituotanto - hyvästi raskas ja kallis jälkikorjaus

Ota rohkeasti yhteyttä – olemme valmiit auttamaan sinua tahdikkaampaan hanketoteutukseen!

Kirjoittaja Unto Hartikainen on A-Insinööreissä vaativien rakennushankkeiden luotsaamiseen erikoistunut rakennuttamisjohtaja ja vastaa myös rakennuttamispalvelujen kehittämisestä. Hän ei arastele tarttua uusiinkaan rakentamisen muotoihin – varsinkaan silloin, kun ne ovat eduksi tilaajalle, käyttäjille ja toteuttajille.

KIRJOITTAJA

Unto Hartikainen
Unto Hartikainen

rakennuttamisjohtaja
+358 40 738 6483
unto.hartikainen@ains.fi

 

"Tahtituotannon johtavana ajatuksena on ylpeys oman työn laadusta. Puutteellista työtä ei siirretä seuraavalle työntekijälle"

Unto Hartikainen,
rakennuttamisjohtaja
A-Insinöörit

MITÄ RAKENTAMISEN TAHTITUOTANTO TARKOITTAA?

  • Eri työvaiheet aloitetaan totuttua nopeammin ja pienempinä alueellisina kokonaisuuksina.
  • Tavoitteena tuottaa parempaa laatua sekä saada samalla säästöä kokonaisajassa ja kustannuksissa.
  • Johtavana ajatuksena ylpeys laadusta: puutteellinen työ ei etene tuotantoprosessin seuraavalle työntekijälle, koska välissä on aina laadunvarmistus.
  • Kyse on kokonaisprosessin tahdistuksesta. Mukana on projektinjohto, suunnittelun lähtötietojen systemaattinen prosessointi sekä suunnitelmien tuottaminen, materiaalilogistiikka, työmaan päivittäisjohtaminen ja laadunvarmistus.
  • Työnjohto ja kaikki tekijät huolehtivat yhdessä siitä, että prosessi etenee sovitusti oikeassa järjestyksessä.
TILAA UUTISKIRJE