Ratinan ranta-alueelle avautuu Tampereen suurin kaupan ja vapaa-ajan keskus. Uudisrakennus Ratina, Ratinan Kulma ja Ranta-Ratina kokoavat yhteen yli 140 liikettä yhteensä 53 000 m² liike- ja palvelutilaa kattavaan kauppakeskukseen. Hanke on poikkeuksellisen iso ja merkittävä niin A-Insinööreille, rakennuttajalle Spondalle kuin Tampereen kaupungille ja asukkaille. Hankkeen osapuolet ovat sitoutuneet yhteiseen päämäärään, ja pitkän projektin ja yhteisponnistuksen tuloksena kauppakeskus saadaan avattua suunnitelmien mukaisesti.

Kauppakeskusrakentamisessa tärkeintä on hankkeen valmistuminen suunnitellun aikaraamin puitteissa, koska kauppakeskuksen avaamisessa on tarkat aikaikkunat, jolloin avaaminen on kaupallisesti järkevää. Isot hankkeet, erityisesti kauppakeskukset, ovat haastavia aikataulun ja budjetin hallinnan suhteen, sillä niissä hankkeen sisältö hahmottuu tarkemmin vasta rakennusaikana.

– Spondan ja A-Insinöörien yhteistyön tuloksena Kauppakeskus Ratina valmistuu aikataulussa ja täyttää asetetut laatutavoitteet. Meille kaikkein tärkein asia on se, että asiakkaamme pääsevät liiketiloihinsa sovitusti ja pystymme lunastamaan heille antamamme lupauksen. Myös rakennuskustannukset ovat toteutuneet kutakuinkin investointipäätöksen mukaisina, kertoo Spondan kiinteistökehityksen liiketoimintajohtaja Veli-Pekka Tanhuanpää.

Olemme taklanneet kaikki haasteet ja riskit yhdessä. Tällaisen onnistumisen edellytyksenä on, että kaikki osapuolet yhtiöstä tai roolista riippumatta tähtäävät samaan maaliin. Se vaatii pelisilmää kaikilta, ja siinä olemme onnistuneet.

Veli-Pekka Tanhuanpää

Sponda Oyj

A-Insinöörien vankalla osaamisella ja osapuolten yhteistyöllä ratkottiin haasteet

Ratinan hanke oli haastava paitsi kokonsa myös sijaintinsa ja vaikeiden pohjaolosuhteidensa takia. Kohde rakennettiin aivan Tampereen keskustaan, ja sen alta piti muun muassa siirtää yksi katu. Rakennustöissä mentiin aivan Tampereen linja-autoaseman vierestä ja alapuolelta, mikä vaati erityisen tarkkaa suunnittelua. Työmaan tuntumassa kulkee myös tärkeä kaupungin sisäinen kehätie, jonka runsas liikenne piti saada sujumaan. A-Insinöörien katu- ja liikennesuunnittelun sekä geo- ja pohjarakennesuunnittelun tiimit toivat oman osaamisensa näiden haasteiden ratkaisemiseen.

Myös A-Insinöörien vaativan rakennesuunnittelun osaaminen saa kiitosta Spondalta. Kohteeseen suunniteltiin muun muassa 30 metriä jännitteistä siltarakennetta.

– Meille arvokasta oli myös se, että A-Insinöörien rakennesuunnittelun tiimi sijaitsi Tampereella. He olivat siten välittömässä valmiudessa, jos tuli vastaan jokin nopeaa ratkaisua vaativa asia, Veli-Pekka Tanhuanpää sanoo.

Hanke oli A-Insinöörien toistaiseksi suurin rakennuttamishanke. Se toteutettiin pitkälti pilkottuna jaettuna urakkana, jossa työmaalla tilaajaan sopimussuhteessa toimivien osapuolten määrä oli poikkeuksellisen suuri. Tämä asetti omat vaatimuksensa hankkeen rakennuttamiseen ja hallintaan.

– Toimimme rakennuttajan apukäsinä ja -päinä. Vaativat pohjarakennusolosuhteet ja muut hankkeen aikana esille tulleet teknisen toteutuksen ongelmat pystyimme ratkaisemaan tehokkaasti yhdessä asiakkaan kanssa, kertoo Unto Hartikainen, A-Insinöörien rakennuttamisjohtaja.

Onnistumisen avaimena on avoin kommunikaatio tilaajan kanssa, ja sen merkitys vielä korostuu isoissa ja vaativissa hankkeissa. Luottamus osapuolten välillä rakentuu hankkeen aikana ja vain vahvistuu, kun eteen tulevat haasteet ja ongelmat pystytään yhdessä voittamaan.

Unto Hartikainen

A-Insinöörit

Eloisa kaupunkikeskusta tuo vetovoimaa koko alueelle

Tampere on jo kärkisijoilla maan vetovoimaisimman kaupungin kisassa, ja Ratinan kauppakeskus tukee entisestään kaupungin kasvua ja houkuttavuutta. Hankkeen tarkoituksena on herättää eloon vajaakäytössä ollut Ratinan alue ja elävöittää keskustan eteläpäätä. Kauppakeskus toimii myös talouden ja liike-elämän piristysruiskeena, ja sillä on selkeitä työllisyysvaikutuksia.

– Vuokraus on sujunut hienosti, ja esimerkiksi kaikkiin isoihin liiketiloihin on vuokralaiset jo löydetty. On ollut hieno huomata, että olemme saaneet houkuteltua uusia hyviä toimijoita Tampereen markkina-alueelle. Ratinassa nyt avaavista liikkeistä yli kolmannes on uusia toimijoita Tampereella, Tanhuanpää iloitsee.

Tutustu rakennuttamisen palveluihin

Lue blogista asiantuntijamme ajatuksia Tampereen kaupunkikehityksestä

Hankkeen osapuolten yhteisponnistuksena syntyi uusi merkittävä osa Tamperelaista kaupunkimaisemaa ja kulttuuria, joka luo vetovoimaa koko Pirkanmaan alueelle.