Roihupellon kampus ulkoperspektiivi kuva Verstas Arkkitehdit Oy_WEB
Referenssit

Stadin ammatti- ja aikuisopiston suurkampus on vähähiilisen rakentamisen malliesimerkki

Stadin ammatti- ja aikuisopiston suurkampus suunnitellaan vastaamaan Helsingin tiukkoihin hiilineutraaliustavoitteisiin. A-Insinöörien ympäristökädenjälki näkyy hankkeessa mm. vähähiilisinä rakennemateriaaleina ja tiilien uudelleenkäyttönä.

Stadin ammatti- ja aikuisopisto saa uudet, ammattiin oppimisen muuttuviin tarpeisiin taipuvat tilat Helsingin Roihupellosta. Entiselle teollisuusalueelle rakentuva kampus tuo yhteen 4 500 opiskelijaa eri puolilta Helsinkiä sijaitsevista oppilaitoksista.

Kampuksen rakentamista ohjaavat Helsingin kaupungin ympäristötavoitteet: hiilijalanjälki tulee olemaan vähintään 10 prosenttia pienempi kuin vertailukohteissa, ja energiatehokkuusluokka tulee alittamaan selvästi opetusrakennusten parhaan tason. Paikallisten energiaratkaisujen ja muun muassa tiiviin ulkovaipan ansiosta uudisrakennuksen E-luku tulee olemaan 64 kWh/m2. Rakennus on suunniteltu kestämään vähintään seuraavat sata vuotta.

Lujatalo vastaa oppilaitoksen suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta 20 vuoden ajan. A-Insinöörit toimii kumppanina rakenne- ja elementtisuunnittelussa sekä uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden asiantuntijana.

Olemme miettineet yhdessä Lujatalon kanssa mahdollisimman vähähiiliset ratkaisut eri rakennetyyppeihin. Esimerkiksi perustuksiin käytetään vähähiilistä terästä ja betonia. Vähähiilisyys on ohjannut myös eristeiden valintaa. Kaikilta rakennusmateriaaleilta tasoitteista palokatkoihin edellytettiin M1-päästöluokitusta, teollisuus- ja toimitilasuunnittelun yksikönjohtaja Teemu Ahonen A-Insinööreistä kertoo.

Asiantuntijatyötä, jolla suunnittelijat auttavat vähentämään kielteisiä ympäristövaikutuksia, mitataan A-Insinööreissä ympäristökädenjälkimittarilla. Tarkoituksena on ohjata perussuunnittelussakin tehtyjä valintoja ja ratkaisuja ympäristöystävälliseen suuntaan ja seurata tässä onnistumista. Stadin ammatti- ja aikuisopiston kampuksen ympäristökädenjälkiluku on suunnittelu- ja rakennusvaiheessa 90 (asteikolla 0–100), hankkeiden joukossa hyvin korkea.

Korkeaa ympäristövastuullisuutta siivittää uusiutuva, paikallisesti tuotettu energia. Kampuksen tontille tulee Suomen kolmanneksi suurin maalämpövoimala, joka muodostuu noin sadasta maalämpökaivosta. Osa kampuksen tarvitsemasta sähköstä tullaan tuottamaan omalla aurinkoenergiajärjestelmällä. Kaikilla katoilla on joko aurinkopaneelit tai ne ovat viherkattoja.

Kierrätystiiliä seinissä ja kierrätysasfalttia piha-alueella

Jo hankkeen alussa edellytyksenä oli, että rakennuspaikalta puretun teollisuuskiinteistön materiaaleja hyödynnetään uudelleen kampuksen rakentamisessa. A-Insinöörien asiantuntijat osoittivat uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden kelpoisuuden rakennuspaikkakohtaisesti ensimmäisenä Suomessa. Sen myötä tuli mahdolliseksi puretun huoltorakennuksen tiilien uudelleenkäyttö kampuksen teknisten tilojen seinissä.

RoihupellonTiilet_webPuretun huoltorakennuksen tiiliä pystyttiin käyttämään uudisrakentamisessa. A-Insinöörit osoitti niiden kelpoisuuden  rakennuspaikkakohtaisesti ensimmäisenä Suomessa.

– Tiilien, kuten muidenkin rakennustuotteiden, ominaisuudet heikentyvät ajan myötä. Tutkimme laboratoriossa kymmeniä purettuja tiiliä ja testasimme muun muassa niiden puristuslujuutta ja haitallisten aineiden emissioita. Roihupellossa pystyimme osoittamaan, että niiden käyttö on turvallista ja terveellistä uudisrakennuksessa, tekninen johtaja Jarmo Leskelä A-Insinööreistä kertoo.

– Jokaisen rakennushankkeen pitää tehdä oma osuutensa hiilipäästöjen minimoimiseksi. On hienoa, että Roihupellossa pystyttiin löytämään uudelleenkäyttöön soveltuvaa materiaalia, kiinteistöpäällikkö Pasi Kanerva Kiinteistö Oy Helsingin Toimitiloista toteaa.

Kiertotalous näkyy tulevassa ammattiopistossa myös pihan kierrätettynä asvalttina sekä tontille tuodussa maa-aineksessa, josta 40 prosenttia on kierrätettyä.

Suomen suurimmassa ammattikoulussa tilat joustavat

Rakennuksen muuntojoustavuus tulevaisuuden tarpeisiin perustuu pilaripalkkirunkoon, joka mahdollistaa suuret yhtenäiset tilat. Tiloja jakavat kevyet väliseinät. Runkorakenteet on suunniteltu pitkin jännevälein mahdollisimman materiaalitehokkaasti.

– Kampusrakennuksen erityispiirteenä ovat monenlaiset tilat luokkahuoneista logistiikkahalleihin ja erilaisiin työpajoihin. Yhden rakennuksen sisällä on ikään kuin monenlaisia rakennuksia, joiden sisään tulee jopa siltanostimia opetuskäyttöön. Ensimmäisen kerroksen huonekorkeus on poikkeukselliset 6,6 metriä, A-Insinöörien Teemu Ahonen kertoo. 

Tammikuussa 2026 avautuva uusi oppilaitos korvaa nykyiset Stadin ammatti- ja aikuisopiston tilat Vartiokylässä, Herttoniemessä ja Mellunkylässä. Kampukselle siirtyvät muun muassa logistiikka-, turvallisuus- ja kiinteistöalan, sähkö- ja automaatioalan sekä kone- ja tuotantotekniikan opinnot.

– Roihupellon kampus on merkittävä rakennushanke Helsingin kaupungille. Rakennuksesta tulee kooltaan Suomen suurin ammattikoulu. Tonttikin on suuri, pihalle tulee esimerkiksi linja-autojen ajoharjoittelurata, Pasi Kanerva sanoo.

Logistiikka-alan opiskelijoiden ajoneuvoille on suunniteltu purettavuuden periaatteella teräsrunkoiset rakennukset. Ne voidaan tarvittaessa purkaa ja siirtää muualle.  

Voisimmeko auttaa toteuttamaan ympäristötavoitteesi?  Tutustu palveluihimme 

RAKENNESUUNNITTELU

KYSY LISÄTIETOJA

Teemu Ahonen

Teemu Ahonen

yksikönjohtaja, teollisuus- ja toimitilasuunnittelu

rakennesuunnittelu

+358 40 074 3239 teemu.ahonen@ains.fi Espoo


"Jokaisen rakennushankkeen pitää tehdä oma osuutensa hiilipäästöjen minimoimiseksi. On hienoa, että Roihupellossa pystyttiin löytämään uudelleenkäyttöön sopivaa materiaalia."

Pasi Kanerva
kiinteistöpäällikkö
Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat

ASIANTUNTIJOIDEMME YMPÄRISTÖKÄDENJÄLKI 90

 • Ympäristökädenjäljellä tarkoitetaan suunnittelu-, rakennuttamis- tai asiantuntijatyössä tehtyjä ratkaisuja tai valintoja, jotka vähentävät ilmastopäästöjä ja säilyttävät luontoarvoja.
 • Mittaamme kädenjälkemme Roihupellon kampuksen lisäksi kattavasti isoissa projekteissa itsearviointiin perustuvalla menetelmällä.
 • Arvioimme 12 kestävän kehityksen osa-alueen toteutumista hankkeessa indeksillä 0–100.
 • Mittari ja tulokset ovat kauttamme myös asiakkaidemme käytettävissä.
 • Tutustu ympäristökädenjäljen mittaamiseen

STADIN AMMATTI- JA AIKUISOPISTON KAMPUS

 • Helsingin kaupungin uusi kampus on suunniteltu 3 000 lähiopetuksessa olevalle opiskelijalle.
 • Tammikuussa 2026 avattava uusi oppilaitos korvaa nykyiset Stadin ammatti- ja aikuisopiston tilat Vartiokylässä, Herttoniemessä ja Mellunkylässä.
 • Laajuus noin 44 000 bruttoneliömetriä
 • A-Insinöörien palvelut: rakenne- ja elementtisuunnittelu sekä uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittaminen
 • Rakennuttaja Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat ja pääurakoitsija Lujatalo
 • Arkkitehtisuunnittelu Verstas Arkkitehdit