Oulun Autokuljetus, OAK, tarvitsi uuden terminaali vanhojen tilojen jäädessä pieniksi toiminnan kasvettua.
Referenssit

OAK:n terminaali – Vuodessa valmiiksi projektijohtomallilla

Kun Oulun Autokuljetus OAK kasvoi ulos vanhoista tiloistaan, tuli ajankohtaiseksi rakentaa uusi ja moderni terminaali. Hankkeen toteutusmuodon valintaa ohjasi tarve erikoisrakentamiselle sekä tiukka aikataulu. A-Insinöörien projektinjohtomallilla terminaali oli vuoden kuluttua muuttovalmis ja budjetti alitettiin 10 prosentilla. 

OAK:n tarve uusille tiloille oli kasvanut hiljalleen toiminnan kasvun myötä. Vanha terminaali hidasti tarpeettomasti autojen kuljettamia elintarvikevirtoja eikä enää palvellut kuljetusyrityksen tarpeita. Koska termiinaali oli OAK:n toiminnan keskus ja tähän mennessä suurin investointi, rakennuttajan valinta oli ensiarvoisen tärkeää. 


– Oulun kaupunki puolestaan toivoi mahdollisimman nopeaa rakennustöiden aloittamista uudella tontilla. Aikataulu niin rakennushankkeen käynnistämiselle kuin sen valmistumiselle oli siis harvinaisen tiukka, rakennuttamispalvelujen yksikönjohtaja Ari-Matti Jänkälä A-Insinööreistä muistelee.

Luottamus avain onnistuneeseen projektinjohtoon

Aikataulu niin rakennushankkeen käynnistämiselle kuin sen valmistumiselle oli harvinaisen tiukka, mikä leimasi rakennuttajakumppanin valintaa. A-Insinöörien tarjoama projektinjohtopalvelu osoittautui nopeaksi ja kustannustehokkaaksi.

– A-Insinöörien projektinjohtomalli mahdollisti nopean ja joustavan päätöksenteon hankkeessa. Samalla myös kustannukset pysyivät kurissa, kuvailee OAK:n toimitusjohtaja Jaana Kokko.

Myös luottamus oli tärkeä osa rakennuttajan valintaa. Projektinjohtopalvelu perustuu molemminpuoliseen luottamukseen – palvelumallissa asiakas antaa osittain vastuun hankinnoista ulkopuoliselle kumppanille. OAK:n tapauksessa päätettiin tietty summa, mihin asti A-Insinöörit saivat vapaat kädet toimia.

– Luottamus syntyi keskusteluissa. Niistä kävi selkeästi ilmi, että työhön ovat tarttuneet alan ammattilaiset ja homma sujuu. Projektipäällikkö ja muut vastuuhenkilöt raportoivat säännöllisesti kustannusten kehittymisestä, kuuntelivat tarpeitamme ja saivat asiat tapahtumaan heti. Meidän ei tarvinnut jäädä odottelemaan vastauksia, Kokko kiittelee.

Projektinjohtomalli tuo joustavuutta teollisuusrakentamiseen

Aikataulu on usein ratkaiseva tekijä, kun projektinjohtomalliin päädytään.

– Palvelumalli soveltuu parhaiten toimitila- ja teollisuusrakentamiseen, joissa muutokset matkan varrella ovat yleisiä. Projektinjohtomallin ehdoton etu on rakennuttajan asiantuntemuksen ja mm. hankintakokemuksen täysi hyödyntäminen, Jänkälä kertoo.

– Hylkäsimme perinteisen urakkamallin, sillä se olisi ollut liian hidas. KVR-urakoissa hankkeen varrella ilmenevät muutostarpeet taas kasvattavat helposti hintalappua, Kokko vertaa.

Uudet ja tehokkaat tilat vuodessa valmiiksi

Sujuvan ja tehokkaasti edenneen yhteistyön lisäksi OAK:ssa ollaan tyytyväisiä myös lopputuolokseen. Uusi terminaali valmistuivat vuodessa ja suunniteltu budjetti alitettiin.
 
Uusi terminaali on läpivirtausvarasto eli tavarat puretaan toiselta ja lastataan toiselta sivulta. 

– Uudet tilat ovat antaneet uutta puhtia myös muiden prosessiemme kehittämiseen. Olemme uudistaneet paljon aina pelastussuunnitelmista ja perehdytyksistä uusiin koneisiin ja automatiikkaan asti. Myös henkilökunnan työtyytyväisyys on lisääntynyt. Uusissa ja tehokkaissa tiloissa on hyvä tehdä töitä, Kokko summaa.
 

Saisiko olla vankkaa projektijohtamista?

HANKKEEN JOHTAMINEN

KYSY LISÄTIETOJA

Ari-Matti Jänkälä

Ari-Matti Jänkälä

rakennuttamisjohtaja

rakennuttaminen

+358 50 058 1260 ari-matti.jankala@ains.fi Rovaniemi, Oulu, Kajaani

"Päätöksiä piti syntyä nopealla tahdilla ja joustavasti. A-Insinöörit toimivat projektinjohtajina ammattimaisesti ja homma sujui."

Jaana Kokko,
toimitusjohtaja
OAK

PROJEKTINJOHTOMALLI

  • Usein tehokkain ja taloudellisin toteutustapa
  • Rakennustyösi jaetaan useisiin hankkeen etenemisen myötä kilpailutettaviin osaurakoihin
  • Projektinjohtorakennuttaja hoitaa työmaasi johtovelvollisuudet, kuten työmaan yleisjohdon ja aikataulusuunnittelun, ja toimii läheisessä yhteistyössä kanssasi. Tilaajana säilytät aina lopullisen päätösvallan suunnitelmiin ja hankintoihin
New call-to-action