Tokioon valmistuva Metsä-paviljonki on suomalaisen teollisen puuosaamisen taidonnäyte Tokiossa. A-Insinöörit suunnitteli rakenteet teollisesti valmistetuista puuelementeistä.
Referenssit

Metsä-paviljonki – suomalaisen teollisen puuosaamisen taidonnäyte Tokiossa

A-Insinöörit suunnitteli rakenteet Tokion vuodelle 2021 siirretyissä kesäolympialaisissa nähtävään Metsä-paviljonkiin, joka on suomalaisen teollisen puuosaamisen taidonnäyte. Suunnitteluprosessin lähtökohtana oli teollinen tehokkuus, joka näkyi esimerkiksi siinä, miten teollisesti valmistetuista puuelementeistä otettiin kaikki hyöty irti.

Tuotannon suunnittelussa tavoite oli optimoida materiaalihukka mahdollisimman pieneksi. Lisätehokkuutta tuotantoon saatiin yhdenmukaistamalla elementtien koko ja sovittamalla se tuotantolinjan leveyteen.

– Palkit ja pilarit tehtiin tehokkaasti samoista paksuuksista ja leveyksistä, ettei linjalla tarvinnut tuottaa montaa eri paksuutta ja kappalekokoa, valaisee projektipäällikkö Lasse Hietanen.

Maanjäristysten mahdollisuus toi  suunnitteluun haastetta

Metsä-paviljongin suunnittelussa täytyi ottaa huomioon myös maanjäristysten mahdollisuus sekä suuri tuulikuorma. Rakennesuunnittelussa käytettiin 3D-analyysia, jolla määritettiin puuelementteihin ja niiden liitoksiin kohdistuvaa kuormitusta.

– Puusta suunnittelu vaatii yksityiskohtiin paneutumista erityisesti liitoksissa, se on materiaalina erilainen kuin teräs tai betoni. Rakennesuunnittelun näkökulmasta Metsä-paviljonki on kokonaisuutena hyvin kiinnostava, summaa Hietanen.

Paviljonki odottaa olympialaisia

Suomen Tokion suurlähetystön pihalle parhaillaan rakennettava paviljonki toimii suomalaisten yritysten ja yhteistyötahojen tapahtumien areenana syksystä 2020 alkaen. Hanke huipentuu kesällä 2021 Tokion olympialaisiin ja paralympialaisiin, jossa paviljonki toimii Suomen joukkueiden tukikohtana. Hankkeen takana on Business Finland ja paviljonki toteutetaan yhteistyössä Metsä Groupin kanssa.

Paviljongin kantavat pystyrakenteet valmistettiin Metsä Woodin kehittämästä Kerto LVL -puuelementistä. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Pekka Helin Arkkitehtitoimisto Helin & Co:sta. Lue lisää: Puuelementti on pääroolissa Tokion olympialaisten Suomen paviljongissa

Suunnittelemme sinunkin hankkeesi!


PUURAKENNESUUNNITTELU

KYSY LISÄTIETOJA

Mikko Tarri

Mikko Tarri

yksikönjohtaja, rakennusterveys

korjaussuunnittelu ja asiantuntijapalvelut

+358 40 057 6633 mikko.tarri@ains.fi Tampere


"Puu on materiaalina erilainen kuin teräs tai betoni, jolloin kohde on kokonaisuutena hyvin kiinnostava."

Lasse Hietanen,
projektipäällikkö
A-Insinöörit

FAKTAA METSÄ-PAVILJONGISTA

  • Palvelumme: Rakennesuunnittelu, valmisosasuunnittelu, seisminen suunnittelu
  • Laajuus: 280 brm² (+ terassi 170 brm²)
  • Valmistumisvuosi: 2020
  • Asiakas: Metsä Wood oy