Luminaryn suunnittelussa tarkka mallintaminen oli avainasemassa, sillä hanke sisälsi korkeaa rakentamista ja ahtaan tontin.
Referenssit

Luminary – Perinpohjainen tietomallinnus takasi Tampereen korkeimman asuintalon laadun

Tampereen Tammelan kaupunginosassa sijaitseva Luminary on arkkitehtuurin ja laadun uniikki taidonnäyte, joka tarjoaa asukkailleen luksusta monelta kantilta: näköalat ovat upeat, asunnot viimeisen päälle suunniteltu ja arkea helpottavat palvelut löytyvät lähellä.

Asuntoja, liiketiloja ja pysäköintitilaa sisältävä 21-kerroksinen tornitalo valmistui Tampereen keskustaan kokonaisuudessaan vuonna 2019. Tontin täyttävä kokonaisuus laittoi suunnittelijat ja toteuttajat syventymään korkean rakentamisen erityispiirteisiin.

A-Insinöörit vastasi Skanskan kohteen rakennesuunnittelun lisäksi pohjarakenteiden ja akustiikan suunnittelusta sekä teräsrakenteiden konepajasuunnittelusta.

Paljon vaativia rakenteita – perustuksista kattoon asti

Luminary oli haastava ja monimutkainen rakenne, joka edellytti sujuvaa yhteistyötä suunnittelijoiden, rakentajien ja valmistajien välillä. 

– Suunnittelijan näkökulmasta merkittävintä oli se, että hanke sisälsi korkeaa rakentamista. Oma haasteensa oli ahdas tontti, joka rakennettiin täyteen ja hyvin lähellä naapurirakennuksia. Myös kohteen rohkea arkkitehtuuri asetti melkoisen haasteen kaikille suunnittelijoille, A-Insinöörien suunnittelujohtaja Sami Moisio muistelee.

Tarkka tietomallintaminen oli avain onnistumiseen

Luminaryssa oli erittäin paljon vaativia rakenteita, joten sen digitaliseen suunnitteluun ja tietomallinnukseen panostettiin toden teolla.


Kattavat ja tarkat tietomallit olivat korvaamaton apu suunnittelu- ja rakennusprosessin hallinnassa. Esimerkiksi kaikki elementit raudoitteineen ja muine varusteluineen tietomallinnettiin tarkasti. Työmaamittaukset tehtiin ensimmäistä kertaa täysimääräisesti mallien perusteella.

Tietomallinnusta hyödynnettiin myös väliaikaisten rakenteiden ja työturvallisuuden suunnittelussa.

– Tietomallintaminen toi mukanaan visuaalisen avun työmaalle. Vaikeissa liitoksissa pystyi katsomaan mallista, miten ne menevät. Lisäksi työmaa pystyi mallin pohjalta paikalleen mitoittamaan rakenteita ja suunnittelemaan aikataulutusta, A-Insinöörien suunnittelija Sallamari Hietanen kertoo.

Luminary on malliesimerkki miten tietomallinnuksen tuoman visuaalisen avun avulla vaikeatkin paikat voidaan ratkaista vaativassa ja uniikissa kohteessa.

– Välillä tehtiin myös mahdottomasta mahdollista! Sillä kyllä mennään jatkossakin, että mallintamisen kautta onnistutaan tällaisissa vaativissakin hankkeissa, Sallamari Hietanen summaa.

Mallinnusurakka kannatti, ja lopputulos on kerännyt kiitosta. Siitä on osoituksena esimerkiksi se, että Luminary sai vuonna 2018 sekä kunniamaininnan Suomen ja Baltian Tekla BIM Awards -kilpailussa että ensimmäisen sijan kansainvälisessä Tekla Global BIM Awards –kilpailussa.

A-Insinöörien suunnittelijat Sallamari ja Sami esittelevät Luminaryn huikeita kaupunkinäkymiä. Suunnitteluryhmä hyödynsi kolmiulotteisia tietomalleja haastavassa kohteessa keskellä kaupunkia.

Suunnittelisimmeko sinunkin kohteesi?

OTA YHTEYTTÄ

 

KYSY LISÄTIETOJA

Jussi Lehtinen

Jussi Lehtinen

yksikönjohtaja

rakennesuunnittelu

+358 45 864 2700 jussi.lehtinen@ains.fi Tampere

"Tietomallinnuksen visuaalisella avulla vaikeatkin paikat ratkaistiin uniikissa kohteessa."

Sami Moisio,
suunnittelujohtaja
A-Insinöörit

LUMINARY TORNITALO

  • Tampereen Tammelaan vuonna 2018 valmistunut asuinkerrostalo.
  • Tampereen korkeimmalla tornitalolla on korkeutta noin 70 metriä.
  • Rakennus muodostuu 7-kerroksisesta lamelliosasta sekä 21-kerroksisesta torniosasta. 
  • Voitti ensimmäisen palkinnon  kansainvälisessä Tekla Global BIM Awards -tietomallinnuskilpailussa 2018.
  • Rakennuttaja Skanska, A-Insinöörit vastasi rakennesuunnittelusta.