Ratina on yksi A-Insinöörien rakennuttamisen suurprojekteista, ja valmistui onnistuneesti ja aikataulussa.
Referenssi

Kauppakeskus Ratina – Onnistunut suurhanke lisäsi Tampereen vetovoimaa

Tampereen suurin kaupan ja vapaa-ajan keskus avasi ovensa Ratinan ranta-alueelle 2018. Ratina sekä kaksi vanhaa kunnostettua funkkisrakennusta, Ratinan Kulma ja Ranta-Ratina, kokoavat yhteen yli 140 liikettä moderniin kauppakeskukseen. 

Hanke oli poikkeuksellisen iso ja merkittävä niin rakennuttaja Spondalle ja Tampereen kaupungille kuin A-Insinöörien rakennuttamisen ja suunnittelijoiden osaajille. Pitkän projektin ja yhteisponnistuksen tuloksena kauppakeskus Ratinan valot syttyvät 19.4.2018.

Kauppakeskusrakentamisessa valmistuminen suunnitellun aikaraamin puitteissa on kriittistä, sillä kaupallisesti järkevä avausajankohta on määritetty etukäteen. Aikataulun hallintaa haastaa puolestaan se, että kokonaiskonsepti hahmottuu rakentamisen kuluessa. 

– Kauppakeskus Ratina valmistui aikataulussa ja täytti asetetut laatutavoitteet. Meille kaikkein tärkein asia oli se, että asiakkaamme pääsivät liiketiloihinsa sovitusti ja pystyimme lunastamaan heille antamamme lupauksen. Myös rakennuskustannukset toteutuivat kutakuinkin investointipäätöksen mukaisina, Spondan kiinteistökehityksen liiketoimintajohtaja Veli-Pekka Tanhuanpää sanoo.

Sijainnin haasteet ratkottiin rakennuttamisen ja suunnittelun osaamisella 

Ratinan hanke oli haastava paitsi kokonsa myös sijaintinsa ja vaikeiden pohjaolosuhteidensa takia. Kohde rakennettiin aivan Tampereen keskustaan, osaksi kulttuuriympäristöä, jossa on 1800-luvun lopulla sijainnut mm. lasitehdas ja konepaja.

Rakennustöiden alta piti muun muassa siirtää yksi katu. Työmaan vieressä sijaitsi Tampereen linja-autoasema ja tuntumassa tärkeä kaupungin sisäinen kehätie, jonka runsas liikenne piti saada sujumaan. Näitä haasteita olivat ratkomassa A-Insinöörien katu- ja liikennesuunnittelun sekä geo- ja pohjarakennesuunnittelun asiantuntijat.

tampere-ratina-liukuportaat

Ratinan avaaminen houkutteli uusia liikkeitä ja brändiä Tampereella, ja toi uutta elämää vanhaan tehdaskulttuuriympäristöön.

Ratinaan suunniteltiin muun muassa 30 metriä jännitteistä siltarakennetta. A-Insinöörien vaativan rakennesuunnittelun osaaminen saa kiitosta Spondalta.

– Meille arvokasta oli sekin, että rakennesuunnittelun asiantuntijat olivat paikan päällä Tampereella. He olivat välittömässä valmiudessa, jos eteen tuli jokin nopeaa ratkaisua vaativa asia, Veli-Pekka Tanhuanpää sanoo.

Ratina toteutettiin pilkottuna jaettuna urakkana, jossa työmaalla tilaajaan sopimussuhteessa toimivien osapuolten määrä oli poikkeuksellisen suuri. Tämä asetti omat vaatimuksensa rakennushankkeen johtamiseen.

– Toimimme Spondan apukäsinä ja -päinä rakennuttamisessa. Pystyimme ratkaisemaan vaativat pohjarakennusolosuhteet ja muut hankkeen aikana esille tulleet teknisen toteutuksen ongelmat tehokkaasti yhdessä asiakkaan kanssa, A-Insinöörien rakennuttamisjohtaja Unto Hartikainen kertoo. 

Eloisa kaupunkikeskusta tuo vetovoimaa koko alueelle

Tampere on jo kärkisijoilla maan vetovoimaisimman kaupungin kisassa, ja Ratinan kauppakeskus tukee entisestään kaupungin kasvua ja houkuttavuutta.

Kiinteistökehityshankkeen tarkoituksena oli herättää eloon vajaakäytössä ollut Ratinan alue ja elävöittää keskustan eteläpäätä. Kauppakeskus toimii myös talouden ja liike-elämän piristysruiskeena, ja sillä on selkeitä työllisyysvaikutuksia.

– Vuokraus sujui alusta alkaen hienosti. On ollut hieno huomata, että olemme saaneet houkuteltua uusia hyviä toimijoita Tampereen markkina-alueelle. Ratinassa avanneista liikkeistä yli kolmannes oli uusia toimijoita Tampereella, Tanhuanpää iloitsee.

Saisiko olla vankkaa projektijohtamista?HANKKEEN JOHTAMINEN

KYSY LISÄTIETOJA

Unto Hartikainen

Unto Hartikainen

rakennuttamisjohtaja

rakennuttaminen

+358 40 738 6483 unto.hartikainen@ains.fi

"Tällaisen onnistumisen edellytyksenä on, että kaikki osapuolet yhtiöstä tai roolista riippumatta tähtäävät samaan maaliin."

Veli-Pekka Tanhuanpää,
kiinteistökehityksen liiketoimintajohtaja
Sponda Oyj

KAUPPAKESKUS RATINA

  • Yli 100 liikettä ja 53 000 m² liike- ja palvelutilaa.
  • Tampereen suurin kauppakeskus kaupungin ytimessä, Ratinan suvannon rannassa, linja-autoaseman ja Tampereen stadionin vieressä.
  • Muodostuu kolmesta rakennuksesta; uudisrakennus Ratinasta sekä henkiin herätetyistä funkkisrakennuksista Ranta-Ratinasta ja Ratinan Kulmasta.