Referenssit

Göstan Paviljonki – taidemuseon liimapuurunko todentaa vaativan rakennesuunnittelun taitoa

 

Kaikkiaan 135 metriä pitkän ja parhaimmillaan 17 metriä korkean Taidemuseo Göstan laajennusosan, Göstan Paviljongin, tunnusomaisin piirre on sen liimapuurunko. Yli sadasta keskenään erilaisesta liimapuukehästä koostuvan rungon jokainen pilari ja palkki oli suunniteltava erikseen. Ainutlaatuiset rakenneratkaisut ovat A-Insinöörien käsialaa.

– Laajennuksessa ei ole yhtäkään suoraa seinää tai kulmaa, joten yksikään kehä ei ole samanlainen. Lisäksi runkojärjestelmä pysyy samana koko rakennuksessa eli kehien väli on kaikkialla 1,3 metriä, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön talous- ja hallintojohtaja Juha Roponen kuvaa rakennesuunnitelun vaativuutta.

Kesällä 2014 valmistunut puurakenteinen paviljonki moninkertaisti Gösta Serlachiuksen taidemuseon näyttelytilat Mänttä-Vilppulassa ja on siitä asti toiminut museon uutena sydämenä.

Liimapuurunko, pilarit, palkit ja lasipinnat on sovitettu yhteen monin erityisin liitoksin. Kurinalaisen arkkitehtuurisen ilmeen saavuttamiseksi liitoksiin piti hakea aivan uudenlaisia ratkaisuja.

– Göstassa ei ole näkyvillä yhtäkään palkkien tai pilareiden liitosta, metallilevyä eikä pulttia. Tämän mahdollistamiseksi palkkien ja liimapuukehien väliin toteutettiin vahvistavia ratkaisuja kuten kovaa puuta ja liimatankoja. Betoniset välipohjat liitettiin puiseen tukirankaan erillisillä teräsliitoksilla. Tätä varten betonipalkitukset katkaistiin ja betonirakenteet ankkuroitiin kiinni metallikenkään, Göstan Paviljongin innovatiivisesta rakennesuunnittelusta vastannut Launo Laatikainen kertoo A-Insinööreistä.

Göstan paviljonki on upea kulttuurirakennus Mänttä-Vilppulassa.

Göstan paviljonki laskeutuu loivana kaarena kohti järven rantaa, ja yhdistyy lasikäytävällä vanhaan kartanoon.

Upea Göstan Paviljonki on taidemuseon vetonaula

Kävijät ovat ottaneet Göstan Paviljongin erinomaisesti vastaan. Avajaisten jälkeen taidemuseossa on vieraillut lähes kolme kertaa enemmän kävijöitä kuin aiemmin.

Göstan Paviljongin rakennushanke käynnistyi joulukuussa 2010 avoimella suunnittelukilpailulla, mistä tuli osallistujamäärältään suurin Suomessa koskaan järjestetty kilpailu. Uudesta museosta saatiin kaikkiaan 579 ehdotusta 42 maasta. Suunnittelukilpailun voitti espanjalainen arkkitehtiryhmä. 

Koko hanke lähti liikkeelle tilojen tarpeesta. Laajennuksen myötä toimintamme on nousut aivan uudelle tasolle, Roponen kiittelee.

Hän pitää A-Insinöörien rakennesuunnittelun panosta tärkeänä lenkkinä hankkeen onnistumisessa.

A-Insinöörit valikoituivat mukaan vankan osaamisensa ansiosta, ja he vastasivat huutoomme tosi hyvin. Suunnittelijatiimi teki erinomaista työtä, Roponen summaa.

Suunnittelemme sinunkin hankkeesi!

 

PUURAKENNESUUNNITTELU

KYSY LISÄTIETOJA
Seppo Nissilä
Seppo Nissilä

yksikönjohtaja
+358 40 590 3747
seppo.nissila@ains.fi
Länsi-Suomi

"Uuden paviljonkin myötä toimintamme on noussut aivan uudelle tasolle."

Juha Roponen,
talous- ja hallintojohtaja
Gösta Serlachiuksen taidesäätiö

GÖSTAN PAVILJONKI RAKENNESUUNNITTELUN NÄKÖKULMASTA

  • Runko koostuu yli sadasta keskenään erilaisesta liimapuukehästä.
  • Runkojärjestelmä on sama koko rakennuksessa.
  • Kaikki liitokset, pultit ja metallilevyt piilotettu.
  • Betoniset välipohjat ankkuroitiin runkoon tätä varten kehitetyillä metallikengillä.
  • Puuarkkitehtuurin ja rakennesuunnittelun todellinen taidonnäyte: Göstan Paviljonki on palkittu useilla kotimaisilla ja kansainvälisillä palkinnoilla: Puupalkinto 2014, Vuoden 2014 Projekti -palkinto, RIL-Palkinnon jaettu toinen sija sekä ensimmäistä kertaa jaettu Spanish International Architectural Prize -palkinto.
  • Museon laajennus kattaa näyttely-, kokoelma- ja asiakaspalvelutilat, joiden kokonaisala on 5 000 m² ja huoneistoala 3 250 m².
Tutustu referensseihimme
Previous Next