Kaikkiaan 135 metriä pitkän ja parhaimmillaan 17 metriä korkean Taidemuseo Göstan laajennusosan, Göstan Paviljongin, tunnusomaisin piirre on sen liimapuurunko. Yli sadasta keskenään erilaisesta liimapuukehästä koostuvan rungon jokainen pilari ja palkki oli suunniteltava erikseen. Ainutlaatuiset rakenneratkaisut ovat A-Insinöörien käsialaa.

 

”Laajennuksessa ei ole yhtäkään suoraa seinää tai kulmaa, joten yksikään kehä ei ole samanlainen. Lisäksi runkojärjestelmä pysyy samana koko rakennuksessa eli kehien väli on kaikkialla 1,3 metriä”, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön talous- ja hallintojohtaja Juha Roponen kuvaa hankkeen vaativuutta.

Liimapuurunko, pilarit, palkit ja lasipinnat on sovitettu yhteen monin erityisin liitoksin. Kurinalaisen arkkitehtuurisen ilmeen saavuttamiseksi liitoksiin piti hakea aivan uudenlaisia ratkaisuja.

”Göstassa ei ole näkyvillä yhtäkään palkkien tai pilareiden liitosta, metallilevyä eikä pulttia. Tämän mahdollistamiseksi palkkien ja liimapuukehien väliin toteutettiin vahvistavia ratkaisuja kuten kovaa puuta ja liimatankoja. Betoniset välipohjat liitettiin puiseen tukirankaan erillisillä teräsliitoksilla. Tätä varten betonipalkitukset katkaistiin ja betonirakenteet ankkuroitiin kiinni metallikenkään”, Göstan Paviljongin innovatiivisesta rakennesuunnittelusta vastannut A-Insinöörien Launo Laatikainen.

"A-Insinöörit valikoituivat mukaan vankan osaamisensa ansiosta, ja he vastasivat huutoomme tosi hyvin."

Juha Roponen, talous- ja hallintojohtaja

Gösta Serlachiuksen taidesäätiö

Göstan Paviljonki on taidemuseon vetonaula

Kävijät ovat ottaneet Göstan Paviljongin erinomaisesti vastaan. Avajaisten jälkeen taidemuseossa on vieraillut lähes 100 000 kävijää, mikä on kolme kertaa enemmän kuin aiemmin. ”Koko hanke lähti liikkeelle tilojen tarpeesta. Laajennuksen myötä toimintamme on nousut aivan uudelle tasolle”, Roponen kiittelee.

Hän pitää A-Insinöörien työpanosta tärkeänä lenkkinä hankkeen onnistumisessa. ”A-Insinöörit valikoituivat mukaan vankan osaamisensa ansiosta, ja he vastasivat huutoomme tosi hyvin. Launo Laatikainen teki joukkoineen erinomaista työtä”, Roponen summaa.

Göstan Paviljongin laajennus rakennesuunnittelun näkökulmasta:

  • Runko koostuu yli 100:sta keskenään erilaisesta liimapuukehästä
  • Runkojärjestelmä on sama koko rakennuksessa
  • Kaikki liitokset, pultit ja metallilevyt piilotettu
  • Betoniset välipohjat ankkuroitiin runkoon tätä varten kehitetyillä metallikengillä
  • Puuarkkitehtuurin ja rakennesuunnittelun todellinen taidonnäyte: Göstan Paviljonki on palkittu useilla kotimaisilla ja kansainvälisillä palkinnoilla: Puupalkinto 2014, Vuoden 2014 Projekti -palkinto, RIL-Palkinnon jaettu toinen sija sekä ensimmäistä kertaa jaettu Spanish International Architectural Prize -palkinto.
  • Museon laajennus kattaa näyttely-, kokoelma- ja asiakaspalvelutilat, joiden kokonaisala on 5 000 m² ja huoneistoala 3 250 m².

Myös näistä palveluista voi olla sinulle hyötyä: