Anssila – monitilatoimisto on sekä avoin että rauhallinen
Referenssit

Anssila – huolella suunniteltu akustiikka kannattelee avointa ja rauhallista monitilatoimistoa

Tampereen Puutarhakadulla sijaitsee Anssila, yksi A-Insinöörien päätoimipaikoista. Anssila oli aiemmin Anttila-tavaratalo, joka huolellisella suunnittelulla muuntautui nykyaikaiseksi monitilatoimistoksi. Avoimessa ja korkeassa tilassa on panostettu huippuakustiikkaan, joka on viimeistelty modernilla peiteäänijärjestelmällä.

Entisestä Anttila-tavaratalosta sukeutui 2017 nykyaikainen monitilatoimisto, jossa noin 200 A-Insinööriä suunnittelee asuin- ja liikerakennuksia, teollisuus- ja toimitilarakennuksia, akustiikkaa sekä korjausrakentamista.


Kun pari sataa ihmistä työskentelee yhdessä suuressa, avoimessa ja korkeassa tilassa, on työskentelyrauha pystyttävä takaamaan huippuluokan akustisilla ratkaisuilla. Anssilan tapauksessa suutarin lapsella todellakin on kengät, sillä akustiikan suunnitteluun valjastettiin A-Insinöörien paras akustiikkaosaaminen. 

Peiteäänijärjestelmä kruunaa kokonaisuuden

Anssilassa on otettu käyttöön kaikki akustiikkaa parantavat konstit. Kaikkialla on reilusti ääntä vaimentavia pintoja. Katto on kokonaan vaimennettu, samoin seinäpinnoilla on runsaasti vaimennuselementtejä. Lattiat ovat kauttaaltaan peitetyt tekstiilimatoin. Työpisteissä olevat seinäkkeet toimivat sekä akustisena ratkaisuna että tarjoavat rahtusen yksityisyyttä.

Kaikkien vaimennustoimenpiteiden hyöty valuisi kuitenkin hiekkaan ilman peiteäänijärjestelmää, joka viimeistelee Anssilan akustisen kokonaisuuden.

Peiteäänijärjestelmässä kaiuttimista ajetaan kohinaa, joka kuulostaa hiljaiselta kosken pauhulta. Peiteääni on miltei huomaamaton, mutta se peittää tehokkaasti toimistohälyn ja muut häiritsevät äänet.

A-Insinöörien akustiikkasuunnittelun suunnittelupäällikkö Jussi Rauhala toteaa, että peiteäänijärjestelmä on aina suositeltava, vaikka tila olisi viimeisen päälle vaimennettu muilla akustisilla ratkaisuilla – tai itse asiassa juuri silloin.

– On huono ratkaisu tehdä vaimennus, mutta jättää peiteäänijärjestelmä pois. Vaimennus nimittäin kyllä vaimentaa, mutta samalla se pitää sekä äänen että sen suunnan selkeänä, jolloin pienetkin äänet kuulostavat häiritseviltä. Superhiljaisessa ympäristössä paperin kääntämistäkin aletaan pelätä, kun se kuuluu. Peiteäänijärjestelmällä ongelma ratkeaa.

Peiteäänijärjestelmästä luovutaan useimmiten kustannusten pelosta. Pelko on Jussin mukaan turhaa, sillä keskimäärin se on vain pari kymppiä per neliömetri. Se on pieni hinta tuottavammasta työympäristöstä ja paremmasta työhyvinvoinnista. Lue lisää: Hyvä akustiikka säästää kustannuksia avotoimistoissa 

 
Tampereen Anssilan tilat ovat sekä avarat mutta akustiikaltaan rauhalliset.

Rakenneratkaisuilla, ääntä vaimentavilla pinnoilla sekä peiteäänijärjestelmällä on saatu avarasta tilasta miellyttävä ympäristö työskentelyyn.

Vaikka akustiikka olisi hiottu huippuunsa, 200 henkilön työtiloista ei saa täysin äänettömiä.

– Jonkun pälpätys joskus kuuluu, vaikka kaikki konstit on käytetty. Täällä on kuitenkin paljon vetäytymistiloja, kuten puhelinkoppeja ja pieniä ryhmätyötiloja, joihin voi silloin siirtyä, Jussi hymyilee.

Sekä avoin että rauhallinen

Anssilassa on hyvällä akustiikkasuunnittelulla onnistuttu ratkaisemaan mahdottomalta tuntuva yhtälö: Tilat ovat avoimet ja avarat, mutta silti erittäin rauhalliset.

– Anssila on kaikin tavoin mainio. Tilat ovat ilmavat rauhalliset ja avarat, joten näkymää riittää ja on tilaa hengittää, Jussi kuvailee ympäristöä, jossa hän viettää valtaosan valveillaoloajastaan.

Hallittu akustiikka tekee työympäristöstä miellyttävämmän ja kohentaa hyvinvointia, mutta Jussi palaa lopuksi perusasioiden äärelle.

– Kuitenkin kaikkein parasta Anssilassa on työyhteisö. Täällä on hyvä porukka.
 

Suunnittelisimmeko sinunkin kohteesi?

OTA YHTEYTTÄ

 

 

KYSY LISÄTIETOJA

Jussi Rauhala

Jussi Rauhala

suunnittelujohtaja, akustiikkasuunnittelu

rakennesuunnittelu

+358 40 648 1957 jussi.rauhala@ains.fi Tampere

"Tilassa on parasta, että siinä yhdistyvät avoimuus ja rauhallisuus."


Jussi Rauhala.
suunnittelupäällikkö
A-Insinöörit

TYÖRAUHA

Itsenäistä työskentelyä tukeva ääniympäristö luotiin rakenneratkaisuilla, vaimentavilla pinnoilla ja peiteäänellä.

MONIKÄYTTÖISYYS

Moderni monitilatoimisto mahdollistaa sekä pikaiset tiimipalaverit että täydelliseen rauhaan vetäytymisen.

KUSTANNUSSÄÄSTÖT

Akustisesti hyvin suunniteltu avotoimisto tulee jo vuodessa halvemmaksi kuin minimivaatimukset täyttävä.

TAVARATALOSTA MONITILATOIMISTOKSI

  • Anttilan vanha tavaratalo Tampereen Puutarhakadulla
  • Muunnetiin monitilatoimistoksi yli 200 A-Insinöörien suunnittelijalle 2017
  • Toimistotilaa 2 700 m2
  • Häiriötön työympäristö varmistettiin ammattimaisella akustiikkasuunnittelulla ja peiteäänijärjestelmällä
  • Kaiuttimista ajettu kohinaa kuulostaa hiljaiselta kosken pauhulta