Ydinvoimalaitosten käytetyn polttoaineen ja muun ydinjätteen turvallinen loppusijoitus tulee ratkaistavaksi kaikissa maissa, joissa ydinvoimaa tuotetaan. Suomalainen osaaminen ydinjätteen loppusijoituksessa on maailman parasta. AINS Group, VTT ja Rusatom Service ovat solmineet yhteistyömuistion, jonka tavoitteena on edistää ydinvoimaosaamisen vientiä.

AINS Group tarjoaa ydinjätteen ja ydinvoimalaitosten käytetyn polttoaineen turvallisia loppusijoitusratkaisuja maailmanlaajuisesti. Toukokuun alussa VTT:n ja Rusatomin kanssa solmittu yhteistyömuistio antaa mahdollisuuden laajentaa verkostoa entisestään.

”AINS Groupin osaaminen ydinjätehuollossa on maailman huippua, mutta pienenä toimijana haluamme löytää hyviä kumppaneita. Haluamme verkostoitua moneen suuntaan. Yhteistyö Rusatom Servicen kanssa tuntui erinomaiselta mahdollisuudelta”, kuvaa vienti- ja asiakkuusjohtaja Timo Saanio.

Sopimus koskee pääasiassa erilaista koulutusyhteistyötä. AINS Group tarjoaa jo nyt ydinjätehuoltoon liittyvää koulutusta eri maiden asiantuntijoille. Tiimi on valmis laajentamaan koulutustarjontaa maailmanlaajuisesti, toki koulutuksen sisältö räätälöidään aina kunkin maan tarpeiden mukaan.

Koulutustiimin osaaminen ydinjätehuollossa perustuu useiden maailmalla toteutettujen ydinjätteiden loppusijoitustilojen suunnitteluun, mukaan lukien Olkiluodon ONKALO, maailman ensimmäinen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustila.

”Ydinvoiman rakentaminen on niin iso asia, että jokaisessa ydinvoimaa tuottavassa maassa täytyy suunnitella myös osaamisen kerryttämistä ja kehittämistä ydinvoimaan liittyen. Lähtötilanne osaamisessa on hyvinkin vaihteleva. Joissakin maissa lähdetään vasta kehittämään lainsäädäntöä ja ohjeistusta. On myös monia maita, joissa ydinjäte on sijoitettu väliaikaisiin varastoihin, mutta pitkäaikaisturvallista ratkaisua ei vielä ole”, Saanio kuvaa.

Missään muussa maassa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta koskevissa ratkaisuissa ei olla näin pitkällä kuin Suomessa, toteaa Saanio: ”Kansainväliset asiantuntijat tietävät, miten hyvin ydinjäteasiat on Suomessa hoidettu ja me haluamme jakaa osaamistamme. Me olemme olleet mukana 70-luvun lopulta lähtien erilaisissa ydinjätteen loppusijoitukseen liittyvissä projekteissa.”

Rusatom Service on valtiollisen Rosatomin tytäryhtiö, joka myy VVER-tyyppisten reaktoreiden ylläpitoon ja huoltoon liittyviä asiantuntijapalveluita. Koulutusviennillä Rusatom Services luo hallinnollisia ja lainsäädännöllisiä edellytyksiä ydinvoiman käyttöönotolle maissa, joissa ei ole aikaisempaa kokemusta ydinvoimatekniikasta.

 

Lue lisää: ”Ydinjäte vailla turvallista kotia – valjastetaan suomalainen huippuosaaminen vientituotteeksi”

Timo Saanio

Lisätietoja:

Timo Saanio
Vienti- ja asiakkuusjohtaja, Civil Engineering
Suomi ja vientimarkkinat
+358 40 506 5671