Allianssimallilla toteutettu Tampereen Rantatunneli on valittu Vuoden 2017 projektiksi. Projektiyhdistys ry:n tekemässä valinnassa painottuivat allianssimallin avulla saadut hyödyt: Rantatunneli valmistui etuajassa, alitti budjetin ja ylitti laatutavoitteet. A-Insinöörit vastasi allianssihankkeen toteuttamisesta yhdessä Lemminkäisen ja nykyään osana A-Insinöörit-konsernia olevan Saanio & Riekkola Oy:n kanssa.

”Allianssimalli todella toimii. Vastuullamme hankkeessa oli koko sen suunnittelu alihankintoineen”, kertoo toimialajohtaja Vesa Järvinen A-Insinööreistä.

Allianssihankkeessa jaetaan niin haasteet kuin onnistumiset

Rantatunnelin hanke todisti käytännössä sen, että suunnittelu kannattaa tehdä hyvin. Vaikka suunnittelu maksoi arvioitua enemmän, siihen panostaminen varmisti hankkeen onnistumisen.

”Suunnittelun kustannukset ylittyivät, mutta hallitusti, sillä urakointi voitiin toteuttaa vastaavasti arvioitua pienemmin kustannuksin. Laadukkaan suunnittelun ansiosta urakointi nopeutui ja kokonaisuudesta tuli odotettuakin parempi”, analysoi Timo Saanio, kallio- ja ympäristösuunnittelun toimialajohtaja A-Insinööreistä.

Saanion mukaan allianssin tapa työskennellä tiiviisti yhdessä mahdollistaa myös sen, että hankaliakin asioita voidaan nostaa esille ja käsitellä ripeästi.

Rantatunneli on 2,4 kilometrin mittainen ja siten Suomen pisin maantietunneli. Se on myös yksi Suomen ensimmäisistä allianssimallilla toteutetuista hankkeista. Allianssimallissa asiakas ja palveluntuottajat suunnittelevat ja toteuttavat hankkeen yhdessä, yhteisellä organisaatiolla ja yhteisillä päätöksillä sekä jakavat hyödyt ja riskit.

Palkinnon perusteluissa Projektiyhdistys toteaa Rantatunnelihankkeen allianssiosapuolten sitoutuneen yhteisesti tavoitteisiin. Projekti valmistui puoli vuotta etuajassa, alitti budjetin ja ylitti kaikki tavoitteet, muun muassa laadun ja työturvallisuuden osalta. Allianssiyhteistyössä syntyneiden innovaatioiden arvo oli yli 20 miljoonaa euroa.

Vuoden projekti -kilpailussa palkitaan vuoden onnistuneimmat ja merkittävimmät projektit. Voittajat julkistettiin Projektiyhdistyksen järjestämillä Projektipäivillä 31.10.2017.

Tampereen Rantatunneli-hanke:

  • Hankkeen kehitysvaihe ajoittui vuosille 2012–2013
  • Toteutus käynnistyi lokakuussa 2013
  • Tunneli avattiin liikenteelle 15.11.2016
  • Tilaajina toimivat Tampereen kaupunki ja Liikennevirasto

Projektiyhdistys ry:n uutinen
 

Lue lisää: Allianssimalli rakentamisessa: 10 kysymystä ja vastausta

 

 

Lisätiedustelut:

Vesa Järvinen, toimialajohtaja, infrasuunnittelu
puh. 040 652 9898
etunimi.sukunimi@ains.fi