Jokaisen rakennusalan vaikuttajan on tärkeää ymmärtää, mistä neljännessä teollisessa vallankumouksessa on kyse. Rakentamisessa tekoäly voi parhaimmillaan toimia liimana, joka yhdistää sirpaloitunutta alaa ja luo uusia, datalähtöisiä palvelumahdollisuuksia, kirjoittaa Vesa Järvinen.

Meillä on edessämme yhteiskunta, missä älykkäät koneet toimivat ihmisten apukäsinä ja digitaaliset innovaatiot lisäävät ihmiskunnan ja luonnon hyvinvointia. Tekoäly ympäröi meitä jo, kun haemme striimauspalvelusta musiikkia tai asioimme verkkokaupassa.

Tekoäly on tehnyt tuloaan pitkään ja kehitys on kulkenut sykleissä, mutta nyt data-analytiikka on tekemässä todellista tuloaan rakennusalalle tietomallien siivittämänä. Koskaan aikaisemmin meillä ei ole ollut yhtä paljon kertynyttä tietoa kuin nyt, eikä myöskään yhtä suorituskykyisiä laitteita ja ohjelmia sitä käsittelemään.

Rakennesuunnitteluun tekoäly on hiipinyt asiasta innostuneiden insinöörien ja tutkijoiden myötä. He ovat nähneet tietorakenteet ja koneoppimisen mahdollisuutena tehdä suunnittelijan työstä mielekkäämpää, kiinnostavampaa ja tehokkaampaa. Algoritmeja jo nyt hyödyntävillä edelläkävijöillä on kirkas näkemys siitä, että analyyttisestä tekoälystä ollaan matkalla kohti intuitiivisia neuroverkkoja, ja että tulevaisuudessa suunnittelemme rakennuksia, siltoja ja muita rakenteita datasta käsin.

Tekoälyn läpimurtoon ja avautuvien uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamiseen eivät riitä vain innostuneiden osaajien harteet. Asiaan vihkiytyneiden insinöörien ja tutkijoiden rinnalle tarvitaan ennakkoluulottomasti ajattelevia liiketoimintajohtajia ja rakennusalan vaikuttajia.

"Rakennusalan edelläkävijöillä on kirkas näkemys siitä, että tulevaisuudessa suunnittelemme rakennuksia, siltoja ja muita rakenteita datasta käsin."

Vesa Järvinen

A-Insinöörit

Haluatko olla osa rakennesuunnittelun digitaalista kumousta?

Hyvä tapa saada aikaan muutosta ja tiedostaa missä olemme tässä ajanhetkessä, on kerätä osaajat yhteen. Näin tehdään ensimmäisessä kansainvälisessä rakennusalan tekoälyseminaarissa 25.–26.3.2020 Helsingissä.

Kansainvälisen rakennesuunnittelijoiden yhdistyksen IABSE:n Suomen osaston ja tekoälyryhmän sekä RIL:in yhteisessä kaksipäiväisessä tapahtumassa tutkijat, suunnittelijat, urakoitsijat ja tilaajat voivat vaihtaa kokemuksiaan ja osaamistaan, sekä verkostoitua tekoälyn tuomien mahdollisuuksien ympärille. Vielä ehtii ehdottaa agendalle myös esitelmiä!

Olemme A-Insinööreissä kartoittaneet tekoälyn mahdollisuuksia organisaatiorajat ylittävässä Exellence Group -ryhmässä, ja olemme vahvasti edistämässä tekoälyn tulemista rakennusalalle profiloiden Suomea datalähtöisen suunnittelun osaamisen kärkimaana. Tässä muiden asiantuntijoiden, yritysten ja yhteenliittymien vertaiskokemusten kuuleminen on osoittautunut äärimäisen arvokkaaksi.

Ehdota aihetta IABSE:n tekoälyseminaariin!
Esitelmien määräaika on 1. joulukuuta.
Lähetä esitelmäehdotus >>>

Tämä on siis kutsu niille, jotka haluavat olla osa rakentamisen digitaalista kumousta. Toinen vaihtoehto on jäädä katsomaan sivusta, kun data ajaa yli.

Kirjoittaja Vesa Järvinen on tekniikan tohtori, joka vastaa A-Insinöörien yhdyskunta- ja ympäristösuunnittelun toimialasta. Hän toimii IABSE:n Artificial Intelligence in Structucal Engineering -työryhmän puheenjohtajana.
Twitter: @jarvinen_vesa
LinkedIn: linkedin.com/in/vesa-jarvinen