Supersankari voisi olla kuten ”Kuuden miljoonan dollarin mies” Steve Austin. Steve Austinin kaltaisille tekijöille on nimittäin rakennusalalla jatkuvasti enemmän kysyntää. Jos jostain syystä et vielä tunne Steve Austinia, niin kerrottakoon, että tämä menneiden vuosien TV-sarjan tähti teki ensimmäisen uransa astronauttina, mikä päättyi traagiseen onnettomuuteen. Tämän jälkeen Stevelle tehtiin bioniikan avulla jalat, oikea käsi ja vasen silmä, mikä takasi miehelle yliluonnolliset kyvyt päästä mihin ja milloin vain sekä nähdä kaikkialle. Jostain syystä Steve ei kuitenkaan pyrkinyt kuntoutumisensa jälkeen rakennusalalle, vaan näki, että hänellä oli enemmän annettavaa salaisena agenttina.

70-luvun bioniikkaa ei juurikaan enää ole saatavilla, sen sijaan laserkeilaustekniikka on tehnyt tasaisesti tuloaan 60-luvulta lähtien. Laserkeilauksen rinnalle ovat tänä päivänä nousseet lennokkien kantamat 4K-kamerat; yhdessä ja erikseen ne ovat aivan ehdottomia työvälineitä rakennushankkeissa.

Miten laserkeilaustekniikka toimii?

Laserkeilaus toimii samalla tavalla kuin toimintasankarimme katse. Mihin katse loppuu, eli mistä vaikka seinä tai katto alkaa, loppuu myös valonsäteen eteneminen (valokuvaus tai lasersäde) ja tästä kohdasta tallentuu mittapisteitä. Paljon mittapisteitä.

Koska yhdestä paikasta ei pysty näkemään kaikkea, vaikka kuinka pyörisi paikallaan, täytyy keilaus- ja kuvauspaikkoja olla useita niin, että lopulta saadaan koko kohde tallennettua ilman katvealueita. Nämä eri kuvaukset ja/tai keilaukset yhdistetään lopuksi yhdeksi aineistoksi, jossa on todella, todella, todella paljon mittapisteitä. Usein aineistoissa on kymmeniä tai satoja miljoonia mittapisteitä. Koska pisteitä on niin paljon, alkavat ne yhdessä muodostaa 3D-hahmoja ja tätä 3D-aineistoa kutsutaan pistepilveksi.

Missä kaikessa pistepilvidataa voi hyödyntää?

Nyt kun meillä on sekä toimintasankarimme kyky nähdä tarkasti jopa satojen metrien päähän että kyky päästä paikkoihin, joihin tavallinen kuolevainen ei pääse, päästään pistepilviaineiston avulla jopa epäreilulta tuntuvaan etulyöntiasemaan. Mitä kaikkea tämä mahdollistaakaan!

Tämä menettely, jonka nimeksi toisinaan annetaan todellisuuden tallennus (Reality Capture) on löytänyt sittemmin nopeasti tiensä usealle eri alalle ja eri käyttötarkoitukseen. Sille riittää tilausta urheilutapahtumien suunnittelusta rakentamiseen, teollisuuteen, robotiikkaan, oikeustieteellisiin tutkimuksiin, terrorismin torjuntaan ja niin edelleen. Vaikka käyttötarkoituksia on useita, haetaan rakentamisessa usein näitä etuja:

  • Turvallisuus
  • Kustannustehokkuus
  • Paremmat päätökset
  • Dokumentointi
  • Visuaalisuus

Mitä jos sinun korjausrakentamisen hankkeessasi olisi käytössä pistepilvet? Mitä sinun rakennushankkeessasi voitaisiin saavuttaa sillä, että kaikki toimijat tietäisivät nykytilanteesta aina kaiken? Entä jos sinun hankkeesi toimijoilla olisi kaikilla mahdollisuus olla Steve Austineita? Voisiko heistä yhdessä tulla kuuden miljoonan dollarin miehiä ja naisia?

Tutustu palveluihimme: